Liczba wyników: 2094
Duża ilość ryb w diecie może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Dieta śródziemnomorska jest uważana za najlepszy sposób odżywiania się dla zdrowia serca. Część mieszkańców Europy Południowej jednak przechodzi na tę bardziej popularną, a tak niecenioną przez ekspertów i zagrażającą zdrowiu, dietę bogatą w niezdrowe tłuszcze i cukry.
Pacjenci z cukrzycą stają w obliczu wielu problemów zdrowotnych związanych z chorobą. Witamina B1 może pomóc ich uniknąć.
Do listy produktów przyjaznych dla serca można dodać migdały - rekomendują uczeni.
Stres zwiększa ryzyko problemów mentalnych u starszych osób z cukrzycą, wynika z badań.
W opublikowanym 30 września pierwszym Europejskim Rankingu Opieki i Leczenia Chorych na Cukrzycę Polska zajęła dopiero 25 miejsce. Uzyskaliśmy zaledwie 544 punkty na 1000 możliwych.
O dobroczynnym wpływie czerwonego winna na nasze zdrowie wiadomo od dawna, najnowsze badania wykazały, że powinno się ono znaleźć także w jadłospisie osób chorujących na cukrzycę.
Witamina C nie tylko poprawia odporność, może też zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy II typu.
Dane Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej wskazują, że więcej niż 70 proc. przypadków zachorowań na cukrzycę typu 2 można opóźnić, a nawet uniknąć ich wystąpienia, jeśli zastosuje się zasady zdrowego stylu życia. Obchodzony dziś Światowy Dzień Cukrzycy może stanowić okazję do refleksji, w jaki sposób wprowadzać zmiany, by nie okazały się one dla nas zbyt gwałtowne. Na to pytanie odpowiada ekspert w dziedzinie leczenia cukrzycy, prof. Magdalena Olszanecka - Glinianowicz, Prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością.
Nowe badania opublikowane w bieżącym wydaniu BMJ (wcześniej British Medical Journal) wskazuje, że zielone warzywa liściaste mogą znacznie zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2.
Trwa IV edycja akcji edukacyjno-diagnostycznej „Servier - przyjaciel w cukrzycy. Można z niej skorzystać do 25 czerwca. Diabetologiczna Poradnia Servier odwiedzi w tym roku 6 miast w całej Polsce.