Liczba wyników: 1322
Większa ilość bezkomórkowych fragmentów DNA krążących we krwi może sygnalizować nasilone ryzyko przewlekłego stanu zapalnego związanego z wczesnymi oznakami słabości i demencji.
Nowe szwedzkie badania potwierdzają: zdrowa dieta, aktywność fizyczna i ćwiczenia umysłowe mogą pomóc powstrzymać osłabienie mentalne u ludzi starszych, które sprzyja ryzyku demencji.
Ryzyko rozwoju otępienia stopniowo wzrasta wraz z wiekiem. Poza tym jednak na wystąpienie demencji oddziałują: historia choroby w rodzinie, styl życia, określone choroby, takie jak cukrzyca, nadciśnienie, czy wysoki poziom cholesterolu, a także depresja.
Kanadyjscy uczeni opracowali specjalny kalkulator online, który umożliwia osobom w wieku powyżej 55 lat lepsze zrozumienie stanu zdrowia ich mózgu i zmniejszenie ryzyka zdiagnozowania u nich demencji w ciągu kolejnych pięciu lat.
Dieta „keto", czyli ketogeniczny sposób odżywiania się, zyskał ostatnio popularność jako skuteczny, jeśli chodzi o odchudzanie. Z nowych badań na myszach wynika też, że taka dieta może również ograniczyć ryzyko demencji.
Kobiety, u których menopauza zaczyna się wcześnie, przed 40 rokiem życia, są bardziej narażone na rozwój demencji w późniejszym życiu w porównaniu z kobietami, u których klimakterium zaczyna się w wieku 50-51 lat
W ciągu ostatniego ćwierćwiecza ilość przypadków demencji wzrosła ponad dwukrotnie. Obecnie choroba stanowi piątą główną przyczynę śmierci i przewiduje się, że będzie coraz poważniejszym problemem ze względu na starzenie się wielu społeczeństw na całym świecie.
Wiele kobiet w dojrzałym i starszym wieku zażywa suplementy z wapniem, by wzmocnić kości, które wraz z czasem mogą stawać się bardziej kruche i zagrożone osteoporozą. Takie preparaty jednak w określonych okolicznościach mogą wiązać się z wyższym ryzykiem rozwoju demencji, ostrzegają szwedzcy uczeni.
Przestrzeganie podstawowych zasad zdrowej diety, tj. jedzenie mniejszej ilości czerwonego mięsa i cukrów, a zwiększenie ilości spożywanych warzyw, owoców oraz ryb ma znaczny wpływ na nasze samopoczucie. Takie menu może również pomóc zapobiec demencji.
Ludzie, których nie dotyczą takie czynniki ryzyka demencji, jak: palenie papierosów, cukrzyca lub zaburzenia słuchu, mają podobny stan zdrowia mózgu jak osoby młodsze od nich o 10 do 20 lat. Badanie wykazało, że pojedynczy czynnik ryzyka otępienia może osłabić funkcje poznawcze o równowartość do trzech lat starzenia się.