Liczba wyników: 559
Ponad miliard ludzi w biednych krajach głoduje, jednak niedożywienie jest też poważnym problemem w bogatych krajach, co sprawia, że stanowi jedną z głównych przyczyn śmierci na świecie. Niedobór białka w diecie może prowadzić do objawów takich jak: biegunka, stany zapalne jelit i inne zaburzenia układu odpornościowego, które osłabiają organizm i mogą skutkować śmiercią.
Ludzie, których nie dotyczą takie czynniki ryzyka demencji, jak: palenie papierosów, cukrzyca lub zaburzenia słuchu, mają podobny stan zdrowia mózgu jak osoby młodsze od nich o 10 do 20 lat. Badanie wykazało, że pojedynczy czynnik ryzyka otępienia może osłabić funkcje poznawcze o równowartość do trzech lat starzenia się.
Badania genetyczne wykazują, że wzrost może wpływać na ryzyko kilku chorób. Odkryto, że istnieje związek pomiędzy wzrostem i niższym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca oraz między wzrostem i wyższym zagrożeniem neuropatią obwodową oraz zaburzeniami krążenia.
Kontrolowanie poziomu cukru we krwi w ciągu pierwszego roku od diagnozy zmniejsza częstość występowania poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych. Co więcej, ustalono też, że im bardziej poziom glukozy we krwi pacjenta zmieniał się w ciągu 12 miesięcy po postawieniu diagnozy, tym większe było prawdopodobieństwo wystąpienia groźnych zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Odkryto nowe obiecujące leczenie pacjentów z behawioralną odmianą demencji czołowo-skroniowej, drugą najczęstszą postacią otępienia u osób wieku poniżej 60 lat. Terapia pozwala osłabić problemy behawioralne i spowolnić kurczenie się mózgu. Takie efekty daje stosowanie selenian sodu - może on hamować osłabienie funkcji poznawczych i uszkodzenia neurodegeneracyjne, które są cechą charakterystyczną wielu form demencji, w tym choroby Alzheimera.
Ci, którzy przyjmują leki moczopędne i inhibitory układu renina-angiotensyna (RAA) z powodu nadciśnienia, powinni zachować ostrożność przy stosowaniu ibuprofenu.
Por nie ma zbyt wielu kalorii, zawiera za to węglowodany, białka i błonnik, a poza tym witaminę A, C, K i B6, a także żelazo i mangan. Co więcej, dostarcza dużej ilości prozdrowotnie działających polifenoli. Sprawdź, dlaczego warto gotować zupy z tym warzywem czy przygotowywać sałatki z jego zawartością.
W badaniach na myszach dowiedziono, że podawane do nosa dwie substancje, ryfampicyna i resweratrol, skutecznie zapobiegają demencji.
Hiperglikemia to stan, w którym w osoczu krwi jest nadmierna ilość glukozy. Diagnozuje się ją przy poziomie cukru we krwi wyższym niż 11,1 mmol/l (200 mg/dl), choć objawy mogą stawać się zauważalne przy wyższych wartościach, takich jak 13,9-16,7 mmol/l (~250-300 mg/dl). Przewlekła hiperglikemia często prowadzi do uszkodzenia narządów.
Na Uniwersytetu Otago ustalili, jaki wariant genetyczny sprawia, że niektórzy ludzie są narażeni na dnę moczanową, bolesną i wyniszczającą chorobę artretyczną.