Liczba wyników: 1947
Szwedzcy naukowcy opracowali test online, który można przewidzieć dalszą długość życia osób w wieku 40 - 70 lat.
Prosty test zdolności do identyfikacji zapachów i nieinwazyjne badania oczu mogą wkrótce pomóc lekarzom oszacować ryzyko choroby Alzheimera.
W przypadku osób bez problemów z pamięcią czy myśleniem, słaby wynik w teście pamięci może mieć związek z biomarkerami w mózgu powiązanymi z chorobą Alzheimera, a także z bardzo wczesnymi oznakami zaburzenia zapamiętywania, które poprzedzają demencję o kilka lat.
Taka sama długość palca wskazującego i serdecznego związana jest z wyższym ryzykiem wystąpienia ciężkiej choroby zwyrodnieniowej stawów kolanowych.
Od dawna prowadzone są badania nad wpływem kwasów omega-3 na nasz stan zdrowia i wiele z nich wskazuje, że odpowiednia dawka tych składników pomaga uchronić przed różnymi chorobami charakterystycznymi dla wieku starszego. Z drugiej strony, przedstawiono także wyniki testów, zgodnie z którymi omega-3 nie mają wielkiego znaczenia dla profilaktyki określonych chorób. Kolejne analizy wskazują, że istotną rolę może odgrywać źródło tych substancji.
Badania przeprowadzone na zwierzętach dowiodły, że zwiększanie poziomu kwasu tłuszczowego omega- 3 w organizmie i zmniejszanie poziomu kwasu tłuszczowego omega- 6 może zmniejszyć ryzyko zachorowań na raka prostaty.
Jak wynika z raportu firmy PMR „Rynek suplementów diety w Polsce 2009" w ubiegłym roku wartość rynku suplementów diety w Polsce przekroczyła 1,7 mld zł, czyli wzrosła o 24% w stosunku do roku 2007. Zdaniem specjalistów rynek ten będzie się wciąż rozwijał, a produktami, których będziemy kupować najwięcej, będą suplementy zawierające kwasy omega-3 i omega-6, a zwłaszcza preparaty z tej grupy wpływające na serce i układ krążenia.
Rozpoczął się Narodowy Test Słuchu 2012. Latem po Polsce podróżować będzie wyposażony w specjalistyczny sprzęt Słuchobus - samochód, w którym każdy będzie mógł zrobić darmowe testy słuchu. Słuchobus odwiedzi co najmniej 70 polskich miast, miasteczek i wsi, przejedzie kilkanaście tysięcy kilometrów, przeprowadzi test co najmniej 15 tysięcy ludzi.
Olej rzepakowy to źródło cennych substancji: nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, witaminy E i K. Jest też doskonałym dodatkiem do wielu potraw – przekonują organizatorzy kampanii promocyjno-informacyjnej pt. Pokochaj olej rzepakowy, której 2. edycja właśnie się rozpoczyna. Tym, którzy zastanawiają się, czy warto zmienić swoje przyzwyczajenia kulinarne i zaprosić do swojej kuchni olej rzepakowy, odpowiadają: zdecydowanie tak!
Z okazji Światowego Dnia Otyłości obchodzonego 24 października eksperci programu „Wiem, co wybieram” przypominają, że Polacy w dalszym ciągu niewiele wiedzą na temat zalet płynących ze spożycia tłuszczów omega-3 i omega-6. Nadal spożywamy znacznie więcej „złych” tłuszczów. Jak spożywać mniej nasyconych tłuszczów i zwiększyć spożycie tych przyjaznych dla organizmu?