Liczba wyników: 1180
Otyłość, niedawno wpisana na oficjalną listę chorób American Medical Association, dotyka wiele osób w krajach wysoko rozwiniętych i stanowi jedną z najczęściej spotykanych chorób cywilizacyjnych. Niestety, w dalszym ciągu nie jest postrzegana w ten sposób przez samych chorych, ich otoczenie a nawet przez lekarzy.
Przyczyny Czynniki ryzyka Objawy i diagnoza Leczenie Profilaktyka
Cierpiące na astmę starsze osoby, które zmagają się ponadto z otyłością, mają osłabione możliwości kontrolowania choroby.
Osoby otyłe i zmagające się z nadwagą są bardziej narażone na rozwój polipów okrężnicy, wynika z przeglądu dotychczasowych badań.
Około 7 na 1.000 patologicznie otyłych osób nie posiada odcinka DNA (kwasu dezoksyrybonukleinowego), który zwiera około 30 genów - jak wskazują opublikowane w czasopiśmie Nature wyniki projektu finansowanego ze środków unijnych. Autorzy raportu z badań, pochodzący z Imperial College w Londynie, Wlk. Brytania, oraz 10 innych europejskich ośrodków badawczych, sugerują, że brakujący kawałek DNA może mieć zasadniczy wpływ na wagę ciała u takich osób.
Nowe irlandzkie badanie wykazało silną korelację pomiędzy zmianami w budowie ciała a poziomem pigmentu plamki żółtej stanowiącej część siatkówki, w której występuje największe zagęszczenie receptorów.
Komponując codzienny jadłospis powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na kaloryczność produktów, ale także na ilość zawartych w nich węglowodanów.
Program leczenia otyłości którego kluczowym elementem jest balon żołądkowy, łączy działanie zespołu lekarzy oraz opracowaną naukowo metodę utraty masy ciała opartą o redukcję uczucia głodu. Do dziś na świecie z programu skorzystało ponad 40 000 osób.
Co ją powoduje i jakie ryzyko niesie? Nadwaga jest najpoważniejszym ryzykiem zdrowotnym w krajach uprzemysłowionych. Nadwaga nie tylko źle wpływa na zdrowie, ale jest także problemem kosmetycznym. Dla osób z nadwagą dodatkowe kilogramy i pytanie, jak się ich pozbyć, stają się ważnym problemem, który towarzyszy im latami.
Naukowcy z Wielkiej Brytanii twierdzą, że nastąpił drastyczny wzrost zachorowań na raka macicy. Sytuacja ta zaś może mieć związek ze zwiększającą się wciąż liczbą otyłych kobiet.
Grupa włoskich naukowców odkryła proteinę, która zwiększa metabolizm. Badania przeprowadzono na myszy i okazało się, że mimo wysokotłuszczowej diety mysz nie przybrała na wadzę.
Kilka dni temu w Journal of the American Medical Association przedstawiono badania wskazujące na zależność pomiędzy zwiększaniem się wagi ciała po okresie menopauzy a wzrostem ryzyka zachorowania na raka piersi. Jednocześnie wykazano, że utrata wagi zmniejsza to ryzyko.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość