Liczba wyników: 83
Nowe badania wiążą niższy poziom sodu (soli) we krwi z podwyższonym ryzykiem złamań i upadków u osób starszych.
Dziennie tracimy około 100 włosów. Czasem jednak ta liczba rośnie. Przyczyną może być stres, hormony czy nawet niewłaściwa pielęgnacja. Bez względu na to, co jest powodem nadmiernego wypadania włosów, z problemem trzeba walczyć. Okazuje się, że jedną z najskuteczniejszych metod jest koktajl z odżywczych substancji.
Wyzwiska, pogróżki i ubliżające gesty. Złośliwe komentarze i nerwowe reakcje to codzienność na polskich drogach. Jak nie dać się ponieść emocjom za kółkiem i nie stać się ofiarą cudzej agresji?
Inspekcja Jakości Handlowej Atykułów Rolno-Spożywczych przyjrzała się jakości przetworów z mięsa czerwonego. Inspektorzy badali wędliny z mięsa czerwonego, takie jak kiełbasy suszone i podsuszane oraz konserwy. Kontrolą jakości handlowej objęto też kiełbasy homogenizowane, kiełbasy drobno, średnio i grubo rozdrobnione. Najczęściej spotykaną nieprawidłowością był nieprawidłwo podany wykaz składników użytych do produkcji. Nieprawidłowości dotyczyły również zawyżonej zawartości wody.
"Celuj w zdrowie. Uderz w C" - pod takim hasłem odbywa się rozpoczęta właśnie piąta, jubileuszowa edycja ogólnopolskiej akcji profilaktyczno-edukacyjnej. Mobilna Poradnia Diabetologiczna po raz piąty pojawi się na ulicach i głównych placach polskich miast, by oferować ich mieszkańcom bezpłatne badania i konsultacje specjalistyczne. Patronat nad akcją objęło Polskie Towarzystwo Diabetologiczne.
100-latkowie, którzy umieją korzystać ze współczesnych technologii, mogą być częścią rewolucji na rynku pracy, bowiem coraz więcej pracowników odkłada emeryturę nawet o dekady, mówią eksperci.
Badanie glukozy we krwi metodą laboratoryjną służy rozpoznaniu cukrzycy i okresowej jej kontroli. Wyniki uzyskane w laboratorium różnią się znacznie od wskazań glukometrów.
Przez kraj przetoczyła się dyskusja o tym, jaki wpływ mają jaja na poziom cholesterolu. Kiedyś jajko było widziane nawet jako element magii pogańskiej, więc duchowieństwo zabraniało spożywania jaj, szczególnie w dni świąteczne... Teraz, co najwyżej, może zabronić zajadania się nimi nasz lekarz, strasząc podniesieniem poziomu cholesterolu, miażdżycą, potem zawałem.
Polacy poświęcają średnio kilka sekund na wybór produktu spożywczego, nie przywiązują wagi do składu tego, co zakupują. Efekt jest taki, że większość z nas nie odżywia się najlepiej, dlatego m. in. powstał międzynarodowy program „Choices”, a jego ramach polska akcja „Wiem, co wybieram”.
Raport opublikowany w World Cancer Research Fund i American Institute for Cancer Research dowodzi, że otyłość sprzyja nie tylko rozwojowi cukrzycy i chorób serca, ale także przyczynia się do zachorowania na nowotwór. Aby uniknąć raka powstającego w wyniku nadwagi i niewłaściwej diety, należy m. in. unikać przetworzonego mięsa, np. bekonu i niektórych kiełbas, a także dbać o to, by dzienne spożycie soli nie przekroczyło 6 gramów.