Liczba wyników: 344
Uczeni sprawdzili, na ile witamina D lub olej rybny mogą zapobiegać nowotworom lub chorobom układu krążenia.
Kobiety w średnim wieku stosujące dietę wegetariańską maja o 33 proc. wyższe ryzyko złamania biodra w porównaniu do pań regularnie jedzących mięso.
Ponad 5 milionów osób z USA, które przeżyły raka, doświadcza przewlekłego bólu - jak się okazuje, to odsetek prawie dwukrotnie wyższy niż w populacji ogólnej.
Im bardziej zaznaczają się zmarszczki na skórze kobiety w ciągu pierwszych kilku lat menopauzy, tym mniejsza jest gęstość jej kości.
Osłabieniu funkcji poznawczych towarzyszy szybsze tempo utraty masy kostnej. W pięcioletnim okresie pogarszania się funkcji poznawczych zwiększa się ryzyko złamań u kobiet.
Jak wynika ze statystyk, ponad 5 milionów ludzi z USA, którzy przeżyli raka, doświadcza przewlekłego bólu, czyli niemal dwukrotnie częściej niż w populacji ogólnej.
Odkryto związek między piciem alkoholu i znacznie wyższym ryzykiem kilku rodzajów raka, w tym raka piersi, okrężnicy i jamy ustnej. Zwiększone zagrożenie było widoczne nawet wśród osób pijących niewielkie dawki alkoholu (do dwóch drinków dziennie). Co istotne, odpowiadać za ponad 100 tysięcy przypadków nowotworów w ubiegłym roku na całym świecie.
Złamane kości u osób starszych zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci nawet przez 10 kolejnych lat.
Regularny trening wpływa na równowagę oraz sposób chodzenia i może pomóc ochronić starsze kobiety przed złamaniami biodra.
Pietruszka jest bogata w witaminę A i C, błonnik, potas, magnez, wapń, niacynę, ryboflawinę i żelazo. Jej nać jest często wykorzystywana do przygotowania naparu lub herbaty, a także łączona z innymi ziołami dla uzyskania efektów prozdrowotnych. Podstawowym zastosowaniem pietruszki, także natki, jest oczywiście kulinarne użycie, ale dzięki bogactwu przydatnych organizmowi substancji pietruszka może mieć różne, także pozaspożywcze, „funkcje".
Witamina D – odpowiednie dawki poprawiają pamięć, nadmierne opóźniają czas reakcji