Liczba wyników: 354
Druga połowa lata to okres przygotowywania przetworów na zimę, a także smakowania pysznych, polskich warzyw, których teraz jest zdecydowanie najwięcej. Sporo gotujemy, a więc bardziej niż zwykle zwracamy uwagę na to, czy posiadamy potrzebne do tego naczynia. Praktyczne i funkcjonale garnki mogą nam ułatwić przygotowywanie potraw oraz uczynić gotowanie szybszym i przyjemniejszym. Na co zwrócić uwagę kupując tego rodzaju naczynia?
Zimą może być trudniej utrzymać dietetyczną zasadę jedzenia warzyw i owoców pięć razy dziennie, dlatego że produkty te nie są ani tak liczne, ani tak tanie, jak w innych porach roku. W każdym razie warto sięgnąć po to, co jest popularne w danym sezonie - kapusta, brukselka, buraki, borówki i klementynki - wszystkie te produkty, według nowych badań przeprowadzonych w Szwecji, mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu u kobiet, także u pacjentek z chorobami układu krążenia.
Wiosną i latem, gdy przypada pełnia sezonu na wszelkie warzywa i owoce, znacznie łatwiej jest przygotować aromatyczny i apetyczny obiad. Jednak, gdy tylko drzewa zaczną przybierać bajeczne kolory, a chodniki pokryją się kasztanami, kreatywne gotowanie przysparzać może nieco większych problemów. Jak z całorocznych i prostych w smaku warzyw przygotować danie, którego nie powstydziłby się prawdziwy szef kuchni? Odpowiedzią są świeże zioła, które bez przeszkód uprawiać możemy w domu, przez cały rok.
Ser żółty to produkt wyjątkowy. Zanim rozpoczęto jego produkcję na masową skalę, był towarem luksusowym. Dziś oryginalny wyrób niewiele ustępuje starożytnemu specjałowi, jest jednym z najlepszych źródeł dobrze przyswajalnego wapnia i białka, stanowi świetny dodatek do wina i ma wiele zastosowań kulinarnych. Tak wiele, że gotowanie i przyrządzanie posiłków, z nim w składzie, urasta do rangi prawdziwej sztuki. Poznajmy sekrety żółtego sera, jego rolę w zdrowej diecie, sposób przechowywania i savoir-vivre podawania.
Gotowanie jest sztuką – o tym poświadczy nie tylko renomowany szef kuchni, ale i miłośnik domowych eksperymentów kulinarnych. Jak każda dziedzina artystyczna, także przyrządzenie danej potrawy wymaga pewnej dozy finezji, którą z pewnością odzwierciedlają dość skomplikowane nazwy bardzo często przewijające się w przepisach. Czym jest flambirowanie, déglaçage, stir fry czy sous-vide? Choć metody te brzmią nieco egzotycznie, z pewnością wykorzystywane są w domowej kuchni częściej, niż można by się tego spodziewać.
Sklepy internetowe kuszą bogatym asortymentem, niskimi cenami i promocjami już niemal przez cały rok. Zakupy możemy zrobić o dowolnej porze, w dogodnym miejscu, a paczka z przesyłką zostanie dostarczona prosto pod nasze drzwi. Nic dziwnego, że internetowe sklepy podbiły serca Polaków – w 2016 roku wydaliśmy w sieci ponad 6 mld euro! Jednak mimo atrakcyjnej oferty i konkurencyjnych cen, wciąż zdarza nam się przepłacić lub kupić produkt, z którego nie do końca jesteśmy zadowoleni. Dlatego przedstawiamy sposoby na mądre i tanie kupowanie w sieci.
Brudne pranie przyciąga pluskwy. Nie warto zostawiać brudnych rzeczy na wierzchu.
Większa ilość ultraprzetworzonej żywności może wiązać się z wyższym ryzykiem zachorowania na nowotwory górnego odcinka przewodu oddechowego i pokarmowego, w tym raka jamy ustnej, gardła i przełyku.
Chcemyw naszych domach mieć jak najczystsze powietrze i czasami używamy filtrów powietrza, aby zmniejszyć ilość szkodliwych alergenów i cząsteczek kurzu. Okazuje się, że skuteczna może być tu jedna z roślin doniczkowych - zmodyfikowana genetycznie efektywnie oczyszcza powietrze.
Szacuje się, że 30 proc. ludzi zmaga się z bezsennością. Jak uważają eksperci z Columbia University, częściowo można za to winić dietę.