Liczba wyników: 3431
Ludzie z nadwagą skracają swoją długość życia o dwa miesiące na każdy dodatkowy kilogram nadmiernej wagi. Ci zaś, którzy nie przestają się dokształcać, żyją dłużej: za każdy rok spędzony na nauce pozaszkolnej można przydać sobie niemal rok życia.
Już jeden słodki napój gazowany dziennie zwiększa ryzyko cukrzycy i to niezależnie od wagi. Nawet szczupłe osoby, które każdego dnia sięgały po napoje gazowane, cechowały się wyższym prawdopodobieństwem tej choroby.
Jak mówią uczeni z University of Waterloo, spędzanie czasu z ludźmi, którzy nie są zaabsorbowani własnym ciałem, może poprawić twoje nawyki żywieniowe i wizerunek własnego ciała.
Wskaźnik masy ciała (Body MasssIndex, BMI) jest silnie związany z poziomem zagrożenia śmiercią z jakiejkolwiek przyczyny. Nowe brytyjskie badania pozwoliły na określenie, jaka jest relacja pomiędzy BMI i niebezpieczeństwem wcześniejszego zgonu.
Powszechny obecnie kult młodości i pięknego ciała sprawia, że zarówno kobiety, jak i mężczyźni chcą zmieniać swój wygląd, zbliżać się do ideału i obowiązującego kanonu urody. Jednym z atrybutów kobiecości z pewnością są piersi, dlatego też dla poczucia własnego piękna wiele pań postanawia operacyjnie poprawić ich wielkość, kształt, proporcje czy też profil.
Bruce Willis jest rozgoryczony, iż we współczesnym kinie za mało się przeklina. Gwiazdor serii "Szklana pułapka", której bohater znany jest z dosadnych powiedzonek uważa, że proporcje w nowych produkcjach są mocno zaburzone.
John Cleese jest niezadowolony ze sposobu, w jaki produkuje się dźwięk w dzisiejszych filmach. Brytyjski komik uważa, że proporcje głośności efektów dźwiękowych do dialogów są zaburzone, przez co starsze osoby nie są w stanie zrozumieć, co mówią aktorzy.
Praktyka obniżenia temperatury ciała, aby zapobiec uszkodzeniu tkanek, była stosowana od wieków. Już w czasach Hipokratesa żołnierzom zalecano okłady z lodu i śniegu w celu zapobiegania poważniejszym uszkodzeniom ciała po odniesieniu ran. Starożytni mieli rację: spadek temperatury ciała pomaga w powrocie do zdrowia po zawale serca.
Prawidłowo zaparzony napar herbaciany zachwyca swoim smakiem, aromatem, a także wyjątkową barwą. Taki efekt osiągniemy jednak tylko wtedy, kiedy liście herbaty będą świeże, wysokiej jakości i co najważniejsze – wcześniej prawidłowo przechowywane. Istotne jest również, by przestrzegać zasad ich prawidłowego parzenia, czyli zachować odpowiednie proporcje, użyć właściwych naczyń i wody, a także trzymać się określonej receptury.
Warzywa i owoce zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik. Organizm nie potrafi magazynować niektórych z tych substancji, dlatego dla dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia. Ważna jest także ich różnorodność i odpowiednie proporcje. I choć Polacy coraz częściej włączają te produkty do swojego menu, to wciąż jednak są to niewystarczające ilości.