Liczba wyników: 122
Jesienią chętniej przebywamy w domach i oddajemy się błogiemu lenistwu. Aktywności nie sprzyja przecież pogoda. Dotyczy to nie tylko seniorów, ale też i ludzi młodych – wszyscy odczuwamy o tej porze roku spadek sił witalnych. Tymczasem właśnie teraz powinniśmy podejmować aktywność, aby poprawić i wzmocnić odporność przed zbliżającą się zimą. Podpowiadamy seniorom, jak aktywnie spędzić tegoroczną jesień.
Katar, kaszel, osłabienie organizmu, złe samopoczucie i gorączka to polskie synonimy jesieni… Jak skutecznie zadbać o odporność w okresie wzmożonej podatności na przeziębienie? Odpowiedź jest prosta. Postaw na miechunkę peruwiańską!
Wraz z początkiem jesieni wiele osób odczuwa pogorszenie nastroju, spadek formy, senność czy zwiększony apetyt na kaloryczne, niekoniecznie zdrowe potrawy. Część z nas najchętniej spędziłaby jesienne dni pod kocem, popijając jedną herbatę za drugą. Tymczasem, wystarczy odrobina chęci i kreatywności, by jesień kojarzyła nam się tylko i wyłącznie z dobrymi wspomnieniami.
Po fali upałów temperatura nagle spada, wieczory są chłodne i długie. Coraz częściej nie chce nam się wstać z łóżka, stajemy się smutni i rozdrażnieni. To początek chandry. W okresie jesienno–zimowym cierpi na nią co 10-ty Europejczyk.
Obok owocu granatu uważana w starożytnej Grecji za symbol płodności i poświęcona bogini Afrodycie. Jej małe kawałeczki, przeżuwane przez przyszłe panny młode tuż przed nocą poślubną, miały zapewnić świeży oddech. Pigwa, bo o niej mowa, to jedno z najstarszych drzew owocowych sadzonych przez człowieka. Początek jesieni to najlepszy czas, by w pełni wykorzystać kulinarny potencjał jej aromatycznych i niezwykle zdrowych owoców.
Wielokulturowy Paryż, luksusowe Lazurowe Wybrzeże, czy pachnąca Prowansja to jedne z najsłynniejszych wizytówek Francji. Jednak w kraju nad Loarą znajduje się wiele innych ciekawych i historycznych miejsc, które warto odwiedzić. W ramach kampanii edukacyjnej French Touch przedstawiamy dziesięć z nich.
Według Światowej Organizacji Zdrowia na zaburzenia związane z depresją cierpi ok. 350 mln ludzi na całym świecie, w tym ok 1,5 mln Polaków. W odpowiedzi na rosnący problem już po raz czwarty realizowana będzie ogólnopolska akcja psychodeukacyjna - RE:akcja w depresji. Przez cały miesiąc, w jedenastu miastach Polski, wszyscy chętni będą mogli wziąć udział w bezpłatnych konsultacjach psychologicznych, wykładach, zajęciach pracy z ciałem, warsztatach redukcji stresu oraz wielu innych. Akcja startuje 23. lutego podczas Ogólnopolskiego Dnia Walki z Depresją.
Tegoroczna jesień nas nie rozpieszcza. Październik był pochmurny i deszczowy, listopad zaczął się podobną aurą, a do tego o godzinę szybciej robi się ciemno - tymczasem niedostatek światła słonecznego i przedłużająca się nieprzyjemna aura sprzyja gorszemu emocjonalnemu samopoczuciu. Coraz więcej pisze się o SAD, czyli tzw. „jesiennej depresji". Zobacz, jak sobie można sobie z nią poradzić.
Odpowiednia dieta to przepis na zdrowie i dobre samopoczucie, dlatego powinniśmy o niej pamiętać przez cały rok. Jesienią, gdy pogoda nas nie rozpieszcza, a termometry pokazują niską temperaturę, warto szczególnie zadbać o swój organizm. O tej porze roku nasza dieta musi być bogata w węglowodany, owoce, warzywa, przyprawy, a przede wszystkim białko – czyli niezbędny składnik pokarmowy, zapewniający prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Gdzie znajdziemy go najwięcej?
Tegoroczna jesień nie poprawia samopoczucia. Mało słońca, dużo deszczu i chłód sprawiają, że o wiele łatwiej jest popaść w minorowy nastrój i poddać się sezonowej depresji (seasonal affective disorder, SAD). Jeśli chcesz w pogodniejszym humorze spędzić dzień, wypróbuj tych wskazówek. Przydadzą się nie tylko w jesienne poniedziałki.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość