Liczba wyników: 218
Ludzie, którzy ze sobą mieszkają przez dłuższy czas, zyskują podobne upodobania smakowe. Ci, którzy najdłużej mieszkali pod jednym dachem, mają zwykle takie same upodobania co do smaków i zapachów.
Kiedy wieczory stają się coraz dłuższe, a temperatury niższe, nic tak nie poprawia samopoczucia jak rozgrzewająca herbata. Warto, aby dodatkowo dbała o nasze zdrowie, wspomagając odporność. Poznajcie więc kilka przepisów korzystnie działających na organizm.
Pojawienie się na skórze przebarwień i innych zmian pigmentowych, takich jak piegi, ostuda czy plamy posłoneczne, przebarwienia potrądzikowe to często wynik skłonności genetycznej, zaburzeń hormonalnych lub przyjmowania leków i ziół fotouczulających (np. dziurawca). Zdarza się jednak, że przebarwienia pojawiają się również po intensywnym opalaniu. Na szczęście można je skutecznie rozjaśnić. Zima – czyli okres, w którym ekspozycja skóry na słońce jest zminimalizowana – to na to najlepsza pora.
Sezon grypowy tuż tuż i warto pamiętać o wzmocnieniu odporności poprzez dostarczenie sobie większej dawki witaminy C.
Brokuł, nazywany inaczej kapustą szparagową, to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Bogaty w składniki odżywcze, witaminy oraz minerały, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, zapobiega wielu schorzeniom, chorobom układu krążenia, a nawet nowotworom. Co więcej, odpowiednio przyrządzony doskonale smakuje, dlatego warto, by stał się nieodłącznym elementem naszej codziennej diety.
Kawa, papierosy i czerwone wino to już dobrze znane używki źle wpływające na kondycję i barwę zębów. Nie wszyscy wiedzą, że osad i przebarwienia, a także erozję szkliwa mogą powodować popularne przekąski i napoje, których nigdy byśmy o to nie podejrzewali. Jeżeli na wakacjach dla ochłody raczysz się lemoniadą, to po tym artykule zamienisz ją na wodę mineralną. Zobacz, na co jeszcze uważać, szczególnie latem.
Nazywane są plamami wątrobowymi, pojawiają się najczęściej na grzbiecie dłoni. Nie są efektem starzenia się skóry czy skutkiem chorób wątroby, lecz głównie brakiem odpowiedniej ochrony przed słońcem.
Sezon urlopowy to czas kiedy szczególnie folgujemy sobie z jedzeniem oraz wypijamy duże ilości zimnych, słodzonych napojów. Rzecz tyczy się nie tylko napojów gazowanych czy drinków, ale również z pozoru ich zdrowszych zamienników. Dentyści doradzają, na co lepiej uważać, aby z wakacji nie wrócić z próchnicą.
Ćwiartka średniej wielkości arbuza ma tyle samo kalorii co dziesięć garści truskawek. Pięć garści truskawek to tyle co średniej wielkości gruszka. Owoce są pełne witamin, po prostu pyszne i kuszą szczególnie teraz gdy są świeże. Jednak czy owoce faktycznie mogą być jedzone bez ograniczeń?
Mrożone napoje są jednym z najczęściej stosowanych rozwiązań w walce z wysokimi temperaturami. Zdrową propozycją, która nie tylko nas orzeźwi, ale i z powodzeniem zastąpi słodzone soki i napoje gazowane jest herbata. Podpowiadamy, jak samodzielnie przyrządzić i skomponować smak letnich naparów z dodatkami.