Liczba wyników: 7818
Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka zaprasza na organizowane po raz ósmy "Święto Soli". Impreza na Zamku Żupnym połączy formę rodzinnego festynu i pokazu plenerowego z różnorodnymi działaniami muzealnymi skupionymi wokół problematyki solnej. Każde z tych wydarzeń ma temat wiodący - tym razem jest nim stare porzekadło "Chleb i sól zdobią stół", a partnerem specjalnym jest organizowane na krakowskim Kazimierzu "Święto Chleba". Na jego stoisku podczas "Święta Soli" można będzie kupić prawdziwe pieczywo, zapleść żydowską chałkę i upiec własny obwarzanek.
Amerykańskie badania wskazują, że za nadmiar spożywanej soli odpowiadają nie tyle słone przekąski i pożywienie z fast-foodów, a zwykłe produkty spożywcze, w tym codziennie jedzone pieczywo.
Obecnie przemysł spożywczy wykorzystuje sól w dużych ilościach, stąd przeciętna dieta mieszkańca Europy czy Ameryki Północnej zawiera zwykle nadmiar tej przyprawy. Tymczasem liczne badania dowiodły, że zbyt duże dawki soli bardzo nam szkodzą. Teraz do listy ich negatywnych skutków należy dopisać zaburzenia pracy mózgu.
Naukowcy z Trial of Non-pharmacologic Interventions in the Elderly (TONE) wykazali, że zmniejszenie ilości soli w diecie skutkuje obniżeniem ciśnienia krwi.
Lekarze mówią, że duża ilość soli w diecie często skutkuje nadciśnieniem, które prowadzi do chorób serca. Nowe badanie wykazało jednak, że zbyt niska dawka soli też jest groźna dla serca.
Powszechnie wiadomo, że takie przekąski, jak chipsy, paluszki, orzechy w puszce, czy krakersy zawierają relatywnie duże ilości soli i w związku tym trzeba się nimi raczyć ostrożnie. Okazuje się jednak, że nawet w takich produktach, które uważane są za słodycze, zawartość soli jest zaskakująco wysoka.
Pełna soli dieta może mieć wpływ na osłabienie funkcji poznawczych, skutkując nadmiernym poziomem białka tau w mózgu,
Osoby zagrożone cukrzycą typu 2 zwykle wiedzą, że powinny ograniczyć ilość cukru w diecie, nowe badania sugerują jednak, że warto też zmniejszyć dawkę soli.
Pięćdziesiąt lat temu, 30 września 1966 roku, uroczyście udostępniono zwiedzającym Trasę Muzeum w wielickiej kopalni soli. Była to wówczas jedna z najbardziej nowoczesnych ekspozycji górniczych w Europie.
Badania pokazują, że redukcja spożycia soli do sześciu gramów dziennie mogłaby zapobiec niemal sześciu procentom udarów. Jednak obowiązek oszczędniejszego doprawiania solą spoczywa zarówno na producentach żywności, jak i na konsumentach. Na tym właśnie polega zadanie projektu PROCURED.