Liczba wyników: 389
Ktoś, kto nie widział drzewa mającego 2000 lat, nie jest w stanie uwierzyć w jego istnienie. Jak wyobrazić sobie drzewo, w cieniu którego odpoczywał Juliusz Cezar, a Napoleon skradł Marysieńce pierwsze pocałunki? Historia drzew oliwnych sięga ponad 6000 lat. Z owoców drzew oliwnych powstaje najbardziej pożądany przysmak - oliwa z oliwek. To podstawowy element kuchni włoskiej, który już od wieków jest synonimem dobrego smaku i zdrowia. To Homer prawie 3000 lat temu nazwał oliwę „złotym płynem”.
Tak jak i wiele innych suszonych owoców, morele mogą pochwalić się ogromem pozytywnych właściwości. Podobno długowieczność tybetańskiego ludu Hunzów to zasługa właśnie tych owoców – latem Azjaci zajadają się morelami prosto z drzewa, zimą podjadają suszone maczane w mleku, a przez cały roku do smażenia używają jedynie oleju z pestek tych niepozornych kuzynek brzoskwini.
Natura obdarzyła nas bogactwem naturalnych leczniczych preparatów warto zwrócić uwagę na jeden z nich a mianowicie na olejek Manuka pochodzący z Oceanii. Coraz częściej sięgamy po popularne środki przeciwbólowe i lecznicze chociaż w wielu przypadkach naturalne substancje i metody stosowane przez naszych przodków z pewnością przyniosły by nam ukojenie. Warto jednak zadać sobie odrobinę trudu i poszukać naturalnych olejków oraz różnego rodzaju naturalnych produktów, które mają właściwości terapeutyczne i lecznicze.
Miodla indyjska (inaczej: melia indyjska, Azadirachta indica) ma długą historię zastosowania w Indiach. Ekstrakty z kory i liści rośliny były polecane na rozstrój przewodu pokarmowego, owrzodzenia skóry, infekcje i malarię. Gałązki drzewa były stosowane jako szczoteczki do zębów i żel z liści używano do zwalczania chorób przyzębia.
Choć jesień za oknem nie zawsze bywa złota i kolorowa, to na stole jest bogata w smaki i pełna inspiracji kulinarnych. Jesienne dary natury idealnie przygotowują nasz organizm na zimę dostarczając mu niezbędnych witamin, a smak potraw na długo pozostaje w pamięci. Jesień to niewątpliwie czas na słodkie przysmaki z drzewa – pełne głębi smaku śliwki i soczyste jabłka, które umilą nam chłodne wieczory i przygotują nasz organizm na coraz niższe temperatury.
Wiosną i latem, gdy przypada pełnia sezonu na wszelkie warzywa i owoce, znacznie łatwiej jest przygotować aromatyczny i apetyczny obiad. Jednak, gdy tylko drzewa zaczną przybierać bajeczne kolory, a chodniki pokryją się kasztanami, kreatywne gotowanie przysparzać może nieco większych problemów. Jak z całorocznych i prostych w smaku warzyw przygotować danie, którego nie powstydziłby się prawdziwy szef kuchni? Odpowiedzią są świeże zioła, które bez przeszkód uprawiać możemy w domu, przez cały rok.
„Przywiązaną do drzewa suczkę znalazł w sopockim lesie patrol straży leśnej", „Kierowca granatowego kombi porzucił psa na os. Borek we Wronkach", „Uwięzionego w worku po paszy psa ktoś wyrzucił w Starej Przysiece Drugiej" -informacje tego typu pojawiają się w mediach przez cały rok, jednak w okresie wakacyjnym ich liczba się zwiększa. Niestety, wielu właścicieli zwierząt dokonuje wyboru „urlop czy czworonożny przyjaciel", stawiając na wypoczynek i jednocześnie żegnając się z czworonogiem - do tego nie zawsze w sposób humanitarny.
Rozmaite przyprawy w diecie śródziemnomorskiej to naturalne przeciwutleniacze. Na Uniwersytecie Miguela Hernándeza ustalono, że goździkowiec korzenny jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy w tej grupie produktów.
Rozprzestrzenianie się wirusa gorączki Zachodniego Nilu w Europie jest silnie powiązane z działalnością rolniczą, urbanizacją i migracją ptaków, mówią szkoccy medycy.
Cieplejsze środowisko może oznaczać więcej komarów, ponieważ ich naturalnym wrogom coraz trudniej jest kontrolować populację tych owadów.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość