Liczba wyników: 4466
Nadmiar obowiązków często powoduje stres, który jest jedną z najczęściej wymienianych przez Polaków przyczyn dolegliwości brzusznych. Życie w ciągłym napięciu jest jednym z czynników powstawania zespołu jelita nadwrażliwego (ZJN). Jest to problem typowo kobiecy, ponieważ aż 80% populacji z nasilonymi objawami stanowią właśnie kobiety. Częste objawy ZJN to dyskomfort i ból w obrębie jamy brzusznej2. W przypadku takich dolegliwości pomocne mogą okazać się leki rozkurczowe.
Bóle brzucha i zaburzenia rytmu wypróżnień są częstymi objawami wielu dolegliwości. Od pozornie niegroźnych – niestrawności i biegunki, po poważniejsze stany zapalne. Zespół jelita drażliwego (ang. irritable bowel syndrome – IBS) jest najczęstszą przewlekłą chorobą jelita cienkiego i grubego – szacuje się, że cierpi na nią nawet 20 proc. populacji. Chociaż nie wiąże się z groźnymi powikłaniami, potrafi znacznie obniżyć komfort życia. W łagodzeniu dolegliwości związanych z IBS pomocne mogę być świadomie wybierane probiotyki.
Nowe badania przeprowadzone w Polsce dowiodły, że regularne jedzenie jabłek zmniejsza ryzyko raka jelita grubego.
Ćwiczenia mogą przyczynić się do złagodzenia objawów zespołu jelita drażliwego (Irritable Bowel Syndrome, IBS).
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie o charakterze czynnościowym, trwającym przez co najmniej trzy miesiące i charakteryzujący się zaburzeniami w pracy jelit, których najbardziej stałymi objawami są bóle brzucha, towarzyszące im zaburzenia w oddawaniu stolca oraz wzdęcia.
Stosowanie kwasu acetylosalicylowego może zapobiec nowotworowi jelita grubego.
Oliwa z oliwek wzmaga działanie genu przeciwnowotworowego. Może pomóc w ochronie przed rakiem jelita grubego.
Cierpiący na raka jelita grubego pacjenci z wysokim poziomem witaminy D we krwi mają wyższe szanse przeżycia.
Zespół jelita drażliwego (irritable bowel syndrome, IBS), najczęstsze zaburzenie żołądkowo-jelitowe, może być spowodowany... grawitacją
Uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że specyficzne cząsteczki lipidowe znajdujące się w soi mogą pomóc w leczeniu raka jelita grubego.