Liczba wyników: 1348
Brak światła, krótki dzień, zimno - są nieodłącznymi atrybutami zimy. Zegar biologiczny człowieka w naturalny sposób się do nich przystosowuje, zmieniając wewnętrzny rytm. Jak zachowuje się organizm i czy da się z tym coś zrobić?
Wbrew pozorom nie zawsze zimno jest naszym największym zimowym „wrogiem”. Na choroby często naraża nas przegrzanie organizmu, które może doprowadzić do spadku odporności. Antidotum na zimowe osłabienie jest hartowanie organizmu, na przykład poprzez zimne kąpiele.
Krótkotrwała ekspozycja na zimno może pomóc osobom z brązowym tłuszczem spalać o 15 procent więcej kalorii w porównaniu do osób bez tej tkanki, wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Przyzwyczajeni do standardowego zastosowania sprzętu AGD, niewielu z nas nie zdaje sobie sprawę jak pomocne może być zimno pochodzące z lodówki czy zamrażarki. Działa odkażająco, wydłuża datę ważności produktów spożywczych, a także żywotność ubrań i nie tylko. Zamrażarkę można również wykorzystać bardzo niekonwencjonalnie.
Laura Linney nie lubi przebywać z ludźmi, którzy ciągle narzekają, że się starzeją. 46-letnia aktorka twierdzi, że starzenie to "przywilej".
Wraz z nastaniem chłodnych, jesiennych dni odczuwasz spadek nastroju, pogarsza się Twoje samopoczucie, wzrasta niechęć do podejmowania działań i pojawia apatia? Nie pozwól na to, żeby dopadła Cię chandra. Jak zadbać o samopoczucie i dobrą kondycję, gdy na dworze jest zimno i ciemno? Jak mimo niesprzyjających warunków zachować pogodę ducha?
Co prawda zbliża się wiosna i wielu ma nadzieję na zwiększenie temperatury - warto wiedzieć jednak, że zimna aura może być pożyteczna. Ekspozycja na zimno daje efekty podobne do tych uzyskiwanych dzięki aktywności fizycznej - pomaga schudnąć, mówią uczeni z amerykańskiego Narodowego Instytutu Cukrzycy, Chorób Trawiennych i Chorób Nerek.
Nawet najstarsi mężczyźni ciągle interesują się seksem. Jeśli pozostają wstrzemięźliwi, to zwykle z powodu choroby i braku partnerki, wskazują australijscy uczeni.
Marilyn Monroe ciągle jest uważana za najwspanialszą blondynkę świata. Aktorka znalazła się na szczycie ankiety przeprowadzonej przez One Poll na zlecenie Clairol Nice 'n Easy.
Niektóre dodatki, takie jak ocet balsamiczny czy oliwa z oliwek podawane być powinny jedynie na zimno. Świeże zioła oraz szczypiorek, natkę pietruszki i koperek, dodajemy pod koniec gotowania, aby ich aromat nie ulotnił się przed zaserwowaniem potrawy. Istnieje też kilka przypraw, które są wprost stworzone do dań podawanych na ciepło. Należy do nich między innymi gałka muszkatołowa – idealny komponent jesiennych, rozgrzewających pyszności.