Liczba wyników: 166
Węglowodany otaczają Cię wszędzie i nie jesteś w stanie się od nich uwolnić. Jednocześnie wpływają negatywnie na Twoją wagę. Dlatego też należy nauczyć się osiągnąć równowagę w ich spożywaniu.
Wszyscy dobrze wiedzą, jak ważna jest zdrowa dieta w codziennym życiu. Jednak czy łatwo zmienić złe nawyki żywieniowe? Od czego zacząć? Czy zdrowa dieta musi być restrykcyjna?
Wszyscy go chcą, poszukują, zdobywają i tracą, odzyskują albo i nie, w każdym razie uparcie do niego do dążą - szczęście, choć tak różnie przez ludzi rozumiane, jest jednym z naszych głównych pragnień. Co udało się ustalić naukowcom?
Święta Wielkiej Nocy zbliżają się wielkimi krokami. W sklepach pojawiają się czekoladowe zajączki, cukrowe baranki, a w domach już niedługo pachnieć będzie świeżą rzeżuchą i pieczonymi mazurkami. Dla wielu z nas jedną z najważniejszych tradycji wielkanocnych jest szykowanie święconki. Jakie produkty powinny znaleźć się w koszyczku?
Wiosny z wytęsknieniem wypatrują wszyscy. Znacznie mniej mile widziane są konsekwencje wiosennego przesilenia. Zmęczenie, senność, brak energii i zmienny nastrój najlepiej zneutralizuje sen oraz odpowiednia dieta. Sposób na to, jak poczuć się kwitnąco tej wiosny, możemy poznać już dziś, zgłębiając tajniki idealnych kolacji i śniadań.
Zasady zdrowego odżywiania od wielu lat pozostają niezmienne, jednak dietetyka nie lubi zastoju. Właśnie dlatego co roku pojawiają się nowe trendy żywieniowe. Co w tym roku będzie królować w naszych jadłospisach?
Zapach pieczonego chleba, smak świeżo upieczonej chrupiącej skórki, kromka chałki z grubą warstwą zimnego masła, maślana bułka maczana w gorącym mleku. Często w chlebie zapisane są historie, te małe - rodzinne, jak i te większe, wpisane w nasze dzieje.
Zmaga się z nią jeden na dziesięciu Polaków, a na świecie dotyczy aż 300 milionów osób. Astma. Podczas, gdy udaje im się pokonać objawy takie jak duszność, męczący kaszel i świszczący oddech, mogą stać się ofiarami innej choroby – próchnicy.
Jeśli chcesz uniknąć nadciśnienia, musisz ograniczyć spożycie soli. A nie jest to łatwe o tyle, że sól dodaje się obecnie niemal do każdego choćby trochę przetworzonego produktu. Spróbuj jednak samodzielnie przygotowywać posiłki i używaj innych przypraw, a wyostrzy ci się smak i zdołasz zmniejszyć dawkę soli w diecie.
Śledząc mapę kulinarną świata szybko odkryjemy, że zasada „co kraj, to obyczaj” jest szczególnie żywa w kwestii śniadań. Jak wygląda klasyczny, francuski petit déjeuner? Ile kalorii ma wyjątkowo syte śniadanie angielskie? W czym o poranku rozsmakowują się Skandynawowie? Bliższe poznanie śniadaniowych propozycji z różnych zakątków świata może sprawić, że każdy dzień będziemy witać pod znakiem nowych kompozycji smakowych.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość