Liczba wyników: 195
Herbata cieszy się dużą popularnością w naszym kraju Jest idealnym rozwiązaniem na zimne jesienne i zimowe wieczory, ale w pozostałych porach roku lubimy cieszyć się jej smakiem i aromatem. Przygotowanie herbaty może być prawdziwym rytuałem, który - jako taki - rządzi się niezmiennymi regułami.
Krótsze, jesienne dni i zimne poranki źle wpływają na naszą odporność i samopoczucie. Mniejsza ilość witaminy D, wytwarzanej w organizmie pod wpływem promieni słonecznych, znacząco wpływa na nasze funkcjonowanie – mamy mniej wigoru i najchętniej spalibyśmy do wiosny. Możemy jednak temu zaradzić. Jak? Po prostu jedzmy ryby.
Wraz z początkiem jesieni wiele osób odczuwa pogorszenie nastroju, spadek formy, senność czy zwiększony apetyt na kaloryczne, niekoniecznie zdrowe potrawy. Część z nas najchętniej spędziłaby jesienne dni pod kocem, popijając jedną herbatę za drugą. Tymczasem, wystarczy odrobina chęci i kreatywności, by jesień kojarzyła nam się tylko i wyłącznie z dobrymi wspomnieniami.
Jesienne chłody zwykle kojarzą nam się z częstymi przeziębieniami i grypą. Jednak ta pora roku jest także czasem, gdy odzywa się inna dolegliwość – wrzody. Warto więc właśnie teraz uważnie obserwować swój organizm, a jeśli zauważymy niepokojące objawy – wybrać się na badania do gastrologa.
Każda z pór roku ma inny wpływ na ogólny stan zdrowia oraz kondycję naszych oczu. Coraz krótsze jesienne dni, niskie temperatury, praca przy sztucznym oświetleniu i dieta uboższa o sezonowe warzywa i owoce, nie pozostaje bez konsekwencji dla jakości widzenia. Jak dbać o wzrok jesienią i zminimalizować wpływ niekorzystnych czynników?
Choć ostatnio pogoda wyraźnie nas rozpieszczała, to trzeba liczyć się z tym, że jesienne chłody jednak nadejdą. Krótsze dni, brak słońca i niższa temperatura na dworze wpływają dość wyraźnie na nasze samopoczucie. W tej sytuacji warto sięgnąć po większą dawkę energii zawartą w potrawach. Nie chodzi bynajmniej o ich większą kaloryczność, a o rozgrzanie jesienią organizmu od wewnątrz.
Jesień to czas przycinania żywopłotów i krzewów, walki z opadającymi liśćmi, strącanymi przez wiatr gałęziami. Batalia ta nie jest łatwa – z każdym dniem sprzątanie trawników oraz rabat pochłania coraz więcej czasu i wysiłku. Ekspert firmy Praktiker podpowiada, jak ułatwić sobie jesienne prace w ogrodzie, a także odpowiednio przygotować go do zimowej aury.
Największa częstotliwość zachorowań na przeziębienie i grypę przypada właśnie teraz, na okres jesienno-zimowy. Wydaje się, że wszyscy wiemy, że w walce z przeziębieniem i grypą najważniejsza jest profilaktyka. TNS OBOP na zlecenie portalu Dbam o Zdrowie zapytał Polaków czy są przygotowani na jesienne infekcje. Czy faktycznie Polacy dbają o zdrowie i świadomie przygotowują się do sezonu grypowego?
Tegoroczna jesień nie poprawia samopoczucia. Mało słońca, dużo deszczu i chłód sprawiają, że o wiele łatwiej jest popaść w minorowy nastrój i poddać się sezonowej depresji (seasonal affective disorder, SAD). Jeśli chcesz w pogodniejszym humorze spędzić dzień, wypróbuj tych wskazówek. Przydadzą się nie tylko w jesienne poniedziałki.
Jesienne wieczory filmowe lub leniwe popołudnia z książką i kubkiem gorącej herbaty to idealna okazja do przegryzania drobnych przekąsek. Aby oprzeć się pokusie sięgnięcia po chipsy czy czekoladki, warto poznać kilka domowych receptur na chrupiące, niezwykle smakowite i korzystniejsze dla naszego zdrowia smakołyki. W ten sposób przygotujemy rarytasy wolne od niezdrowych dodatków i stanowiące połączenie naszych ulubionych smaków.