Liczba wyników: 537
Polacy, którzy kochają gotować, pomysły na oryginalne potrawy czerpią przede wszystkim z Internetu – dowodzą najnowsze badania przeprowadzone na zlecenie marki Samsung. Prawie 80% gotujących przyznaje, że lubi imponować rodzinie i znajomym kulinarną wiedzą i umiejętnościami.
Nadchodzą święta, a z nimi szał zakupów i przygotowywanie posiłków w kuchni, ale przede wszystkim wspólne chwile spędzone przy stole. Obfite, często tłuste potrawy wspaniale działają na nasze podniebienie, ale cierpi na tym żołądek.
Potrawy takie bigos, flaki, dania przyrządzane z bobu czy tłustych mięs często powodują problemy żołądkowe. Chcąc cieszyć się ich smakiem bez obawy o konsekwencje zdrowotne wzbogać swoją kuchnię ziołami takimi jak majeranek, koperek i tymianek.
Gdy nadchodzi jesień, nasz organizm powoli przestawia się na tryb „trzeba przetrwać tę zimę”. A my coraz częściej mamy ochotę na ciepłe, słodkie i wysokokaloryczne potrawy. Jak uniknąć nadprogramowych kilogramów i zachować dobrą formę aż do wiosny?
Osoby stosujące dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone potrawy, zboża rafinowane i wysokotłuszczowy nabiał, są trzykrotnie bardziej narażone na rozwój choroby oczu, która uszkadza siatkówkę i zaburza widzenie centralne.
Tłuste potrawy (25 proc.), nieregularne i zbyt obfite posiłki (23 proc.) oraz ostre przyprawy (22 proc.) są wskazywane jako najczęsciej występujące przyczyny zgagi. 41 proc. Polaków uważa, że najlepszym sposobem zapobiegania i walki ze zgagą jest zmodyfikowanie diety.
56 procent internautów codziennie przyrządza potrawy dla siebie, rodziny czy znajomych. Kolejne 28 procent czyni to kilka razy w tygodniu. Wybierając odpowiednie przepisy internauci korzystają przede wszystkim z własnego doświadczenia, jeśli jednak sięgają po pomoc z zewnątrz najczęściej szukają jej właśnie w internecie.
Wielkanoc jest najważniejszym i najstarszym świętem chrześcijańskim. W Polsce obchodzona jest zawsze uroczyście i rodzinnie. Wśród wystawnych dań na świątecznym stole często obecne były potrawy z dziczyzny. Dziś to szlachetne mięso powoli wraca na polskie stoły, przede wszystkim dzięki większej dostępności w sklepach.
Niemal wszyscy Polacy kultywują bożonarodzeniowe tradycje, wynika z nowego badania CBOS. Znaczna większość z nas ubiera choinkę, dzieli się opłatkiem, je w wigilię tradycyjne potrawy. Chętnie, choć już nie tak licznie, uczestniczymy w pasterce i modlimy się przed kolacją wigilijną.
Jaka jest jakość potraw w barach typu fast food? Jak wynika z najnowszej kontroli Inspekcji Handlowej, najwięcej zastrzeżeń dotyczy sposobu informowania o cenach i oznakowania produktów. Potrawy serwowane w barach szybkiej obsługi są na ogół zgodne z wymaganiami.