Liczba wyników: 2000
Stosowanie kwasu acetylosalicylowego może zapobiec nowotworowi jelita grubego.
Oliwa z oliwek wzmaga działanie genu przeciwnowotworowego. Może pomóc w ochronie przed rakiem jelita grubego.
Cierpiący na raka jelita grubego pacjenci z wysokim poziomem witaminy D we krwi mają wyższe szanse przeżycia.
Uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że specyficzne cząsteczki lipidowe znajdujące się w soi mogą pomóc w leczeniu raka jelita grubego.
Jak wynika z raportu Zakładu Epidemiologii i Prewencji Nowotworów warszawskiego Centrum Onkologii – Instytutu im. Marii Skłodowskiej-Curie, w Polsce mniej mężczyzn choruje na raka płuc, a panie rzadziej umierają z powodu raka piersi. Niestety coraz częściej zapadamy na raka jelita grubego - pisze "Gazeta Wyborcza".
Witamina D może chronić przed rakiem jelita grubego. Badania wykazały, że witamina D zwiększa siły obronne organizmu w zwalczaniu komórek rakowych.
Rak jelita grubego to drugi pod względem zachorowalności nowotwór złośliwy w Europie. Jest też jednym z najczęściej występujących w Polsce i niestety zbyt późno wykrywanych.
Jeśli spędzasz popołudnia przed telewizorem, narażasz się na raka jelita grubego. Z badań wynika, że kobiety w średnim wieku spędzające dużo czasu przed telewizorem częściej chorują na ten nowotwór.
Nowe badania sugerują, że uporanie się z traumą z przeszłości może pomóc niektórym pacjentom z zespołem jelita drażliwego (Irritable Bowel Syndrome, w skrócie IBS).
U pacjentów z zespołem jelita drażliwego objawom tej dolegliwości mogą również towarzyszyć symptomy depresyjne i zaburzenia lękowe. Z kanadyjskich badań wynika, że stosowanie probiotyków mogłoby złagodzić te objawy.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość