Liczba wyników: 1667
Miód pszczeli to jeden z najcenniejszych znanych ludzkości produktów spożywczych. Słynie nie tylko z doskonałych właściwości odżywczych, ale także ze swoich unikalnych właściwości leczniczych.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadza kontrole u 2000-2500 producentów rocznie. W trakcie kontroli inspektorzy IJHARS sprawdzają m.in. prawidłowość znakowania żywności. Zdarza się, że producenci umieszczają informacje na etykiecie, które mają zachęcić konsumenta do wyboru danego produktu, sugerując, że posiada specjalne właściwości, podczas gdy wszystkie podobne środki spożywcze posiadają takie właściwości.
Ujędrnienie i nawilżenie skóry, zmatowienie cery tłustej, odżywienie włosów, to tylko niektóre właściwości jakie posiada jajko. W kosmetykach często znajdują się składniki występujące w jajkach. Żółtko bogate jest w ważne dla naszej cery witaminy A, B i E oraz minerały, jak: jod, żelazo i fosfor. Białko natomiast ma właściwości ściągające i odmładzające.
Jeśli ktoś chce schudnąć, często rezygnuje z orzechów. Jakkolwiek bowiem orzechy zawierają dużo białka, są jednocześnie bogate w tłuszcze, co często sprawia, że osoby chcące zrzucić kilka kilogramów wykreślają je ze swojego menu. Jednak badania przeprowadzone na Uniwersytecie Południowej Australii pokazują, że można jeść np. migdały i schudnąć.
Natura obdarzyła człowieka wieloma gatunkami roślin, które posiadają właściwości lecznicze. Przez wiele lat leki naturalne były główną, a często nawet jedyną bronią w ręku lekarza. Jednak w obecnych czasach naturalne preparaty lecznicze są przez nas często lekceważone. Coraz częściej sięgamy po popularne środki przeciwbólowe i lecznicze, chociaż w wielu przypadkach naturalne substancje i metody stosowane przez naszych przodków z pewnością przyniosłyby nam ukojenie. Warto jednak zadać sobie odrobinę trudu i poszukać naturalnych olejków oraz różnego rodzaju naturalnych produktów, które mają właściwości terapeutyczne i lecznicze.
Po miód warto sięgać nie tylko wtedy, gdy czujemy się przeziębieni, ten niepozorny smakołyk ma znacznie więcej prozdrowotnych właściwości.
Algi, czyli słono lub słodkowodne glony, znajdują coraz szersze zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Ich właściwości docenili także dietetycy.
Przedstawiamy jeszcze jeden powód, aby zaparzyć filiżankę zielonej herbaty. Do prozdrowotnych właściwości napoju zaliczyć należy korzystne działanie na układ kostny.
Soja to produkt, który zdaniem naukowców powinien znajdować się w naszej diecie. Jedne z nowszych badań podważają prozdrowotne właściwości soi.
Zielona herbata znana jest ze swych prozdrowotnych właściwości, amerykańscy naukowcy odkryli, że zawarta w niej substancja może hamować rozwój raka piersi.