Liczba wyników: 11534
Cukrzyca insulinoniezależna typu 2 może dość długo rozwijać się w ukryciu, nie rozpoznana. Potęguje lub imituje wówczas inne choroby. Toteż blisko połowę przypadków rozpoznaje się wówczas, gdy choroba się nasili lub gdy rutynowo oznacza się stężenie glukozy we krwi z innych powodów.
Cukrzyca nie musi być jednak dla nas wyrokiem - przy zachowaniu właściwych zasad można wciąż cieszyć się życiem. Menu bogate w witaminy i mikroelementy wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Podstawową metodą walki z cukrzycą typu 2 jest właśnie stosowanie zbilansowanej, dostosowanej do potrzeb pacjenta diety (prawidłowe odżywianie wspiera też leczenie cukrzycy typu 1).
Przeprowadzone niedawno analizy wcześniejszych badań wykazały, iż istnieje znaczący związek między niskim poziomem spożywania wapnia, witaminy D lub produktów nabiałowych a cukrzycą typu 2.
Francuscy uczeni wykazali, że mutacje w genie receptora melatoniny oznaczają niemal siedmiokrotny wzrost ryzyka rozwoju cukrzycy. Autorzy badań mają nadzieję, że ich odkrycie pozwoli na opracowanie nowych leków na tę coraz powszechniejszą chorobę.
Rozpoznaniu cukrzycy towarzyszą najczęściej przerażenie, smutek, niepewność, niekiedy niedowierzanie. Choroba przewlekła, zastrzyki, dieta cukrzycowa - kołaczą nam w głowie strzępki informacji. Czy diagnoza to wyrok, czy tylko punkt zwrotny naszego życia?
Polskie lato bywa bardzo gorące, a to może powodować problemy dla osób z cukrzycą, szczególnie, jeśli powietrze jest jednocześnie gorące i wilgotne. Gdy pogoda jest upalna, osoby chore na cukrzycę muszą zachować szczególną ostrożność.
Jak wiadomo stres nie sprzyja zdrowiu, badania przeprowadzone przez szwedzkich naukowców dostarczają nowych powodów, aby unikać stresu.
Jak wynika ze statystyk z powodu otyłości cierpi prawie miliard osób na świecie, liczba ta stale rośnie. Do konsekwencji zbyt dużej masy ciała należy zwiększone ryzyko rozwoju wielu chorób, m.in. cukrzycy.
Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna wywołana brakiem lub nieprawidłowym działaniem insuliny. Schorzenie to charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Insulina to wytwarzany w trzustce hormon, który bierze udział w regulacji wszystkich procesów przemiany materii zachodzących w organizmie człowieka. Aby glukoza mogła być źródłem energii, niezbędna jest odpowiednia ilość prawidłowo spełniającej swoje funkcje insuliny. Szacuje się, że w Polsce na cukrzycę choruje około 1.5 miliona osób.
Cukrzyca to choroba, która w znacznym stopniu utrudnia życie, zwiększa też prawdopodobieństwo rozwoju innych chorób.