Liczba wyników: 5452
Jagody mogą znacznie zmniejszyć gromadzenie się cholesterolu LDL (lipoprotein o niskiej gęstości), który przyczynia się do chorób serca, udaru i miażdżycy tętnic.
Nadmiar cholesterolu prowadzi do tworzenia się złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych, które zaburzają przepływ krwi przez tętnice. W efekcie serce może nie otrzymywać dostatecznej ilości krwi bogatej w tlen, co zwiększa ryzyko zawału. Co więcej, niedostateczny dopływ krwi do mózgu może wywoływać udar. Czy da się dostrzec objawy zbyt dużej ilości cholesterolu w organizmie?
Jeżeli w rodzinie występowały zawały serca lub inne postacie choroby wieńcowej w młodym wieku oraz jednocześnie stwierdzono problemy z wysokim poziomem „złego” cholesterolu (cholesterolu LDL), mogą to być sygnały ostrzegawcze oznaczające obciążenie hipercholesterolemią rodzinną.
Serce przeciętnego Polaka jest średnio o 8-9 lat starsze, niż wskazuje na to wiek metrykalny – wynika z badania NATPOL 2011. W stosunku do roku 2002 około dwukrotnie poprawiła się skuteczność leczenia nadciśnienia tętniczego, istotnie zmniejszyło się średnie ciśnienie tętnicze wśród wszystkich Polaków. Liczba osób chorujących na nadciśnienie jest niestety większa o 2% niż dziesięć lat temu, aktualnie choruje ok. 32% dorosłych Polaków (10,5 mln chorych, w tym 9,5 mln w wieku 18-79 lat i prawie 1 mln osób powyżej 80 lat).
Są do siebie bardzo podobni, mają zbliżoną budowę chemiczną i „żyją” w tym samym środowisku – jak to bracia. I jak w bajkach: jeden dobry, drugi zły. Jeden jest źródłem kłopotów ze zdrowiem i groźnych chorób, które mogą doprowadzić człowieka do śmierci. Drugi, dobry (jak to w bajkach i nie tylko) stara się to wszystko jakoś naprawić i zapobiegać zgubnemu wpływowi złego brata. Kim są i gdzie można ich znaleźć? Nie trzeba wcale szukać daleko. Obaj występują we krwi ludzi (oraz zwierząt), nazywają się LDL i HDL.
Jeśli zażywasz leki, które obniżają poziom cholesterolu, nie rezygnuj samodzielnie z leczenia. Zawsze konsultuj się z lekarzem, jeżeli chcesz zaprzestać farmakoterapii.
Choć okres bożonarodzeniowy się skończył, skutki świętowania mogą pozostać na znacznie dłużej. Okazuje się, że po tym grudniowych świętach poziom cholesterolu istotnie wzrasta.
Niektórzy pacjenci przyjmujący leki obniżające poziom cholesterolu i ciśnienie krwi sądzą, że farmaceutyki są dostatecznie skuteczne i oni sami nie muszą już prowadzić zdrowego stylu życia. Tymczasem zażywanie medykamentów nie zwalnia z dbania o siebie, mówią eksperci.
Codzienne jedzenie około połowy miseczki orzechów włoskich w okresie dwóch lat obniżyło poziom cholesterolu LDL o niskiej gęstości, czyli tzw. „złego cholesterolu" i zmniejszyło liczbę całkowitych cząstek LDL i małych cząstek LDL u osób starszych.
Uczeni z Uniwersytetu Kentucky ustalili, że arbuz może mieć działanie zapobiegające rozwojowi miażdżycy.