Liczba wyników: 1429
Witamina D jest jedną z niewielu witamin wytwarzanych przez ludzki organizm. Powstaje w skórze pod wpływem promieni słonecznych. Wraz z dietą bogatą w wapń oraz regularną aktywnością fizyczną jest skutecznym środkiem w profilaktyce osteoporozy.
Truskawka ma więcej witaminy C niż cytryna i grejpfrut. Chroni przed anemią, jest krwiotwórcza, posiada właściwości odtruwające i oczyszczające, poprawia przemianę materii, jest bogata w wapń, fosfor, mikro- i makroelementy.
Ministerstwo Zdrowia poninformowało iż pojawiły się podejrzenia, że poziom bezpieczeństwa stosowanych przy cukrzycy typu 2 leków zawierających rozyglitazon nie jest zadowalający. Działania w sprawie wyjaśnienia, czy leki zawierające tę substancję czynną są bezpieczne dla pacjentów podjęła już Komisja Europejska.
Analizy prowadzone przez naukowców przynoszą coraz to nowe informacje o zaletach spożywania mleka. Badania przeprowadzone przez amerykańskich badaczy na Uniwersytecie Columbia dowodzą, że wapń o połowę zmniejsza fizyczne i emocjonalne objawy napięcia przedmiesiączkowego u kobiet.
Najbardziej przetworzone produkty są najtańsze, a świeże artykuły drożeją. W efekcie ci, którzy niewiele zarabiają, stosują najmniej zdrową dietę.
Badacze z University of Texas odkryli, że popularne napoje zawierające kofeinę mogą wpływać na zaburzenia funkcji naczyń krwionośnych.
Większość stron internetowych sprzedających artykuły elektroniczne spełnia unijne przepisy w dziedzinie ochrony konsumentów. Tymczasem w przypadku 60 proc. stron internetowych prowadzących sprzedaż biletów stwierdzono nieprawidłowości - wynika z kontroli przeprowadzonej przez Komisję Europejską.
Obecnie firmy spożywcze dodają znaczne ilości fosforanów do wody mineralnej i innych przetworzonych produktów spożywczych, takich jak: mięso, sery, pieczywo. Uczeni znaleźli jednak dowody, że wysoki poziom fosforanów przyspiesza objawy starzenia się.
Jakkolwiek nie poleca się produktów sojowych kobietom, które pokonały raka piersi, panie chorujące na ten rodzaj nowotworu powinny sięgnąć po wspomniane artykuły. Naukowcy informują, że u pacjentek w Chinach, które spożywały większe ilości jedzenia z zawartością soi, ryzyko śmierci i nawrotu choroby było znacznie niższe.
Produkty spożywcze na bazie kokosów znamy wszyscy, coraz częściej po ekstrakt z tych owoców sięga przemysł kosmetyczny.