Liczba wyników: 277
Umiarkowane ilości alkoholu - czyli dziennie nie więcej niż jeden drink dla kobiet i dwa dla mężczyzn - wiążą się z niższym ryzykiem zgonu z powodu chorób układu krążenia w porównaniu do całkowitej abstynencji lub nadmiaru napojów wyskokowych.
Popularny lek przeciwbiegunkowy, loperamid, może być stosowany do wywoływania śmierci komórek w liniach komórkowych glejaka. Teraz rozszyfrowano mechanizm tego działania i jest szansa na nowe strategie leczenia.
Norwescy badacze sprawdzili, w jaki sposób nadwaga (BMI powyżej 25) i otyłość (BMI powyżej 30) zwiększają ryzyko różnych typów raka.
Od jakiegoś czasu sprawdza się wpływ odpowiedniej dawki witaminy D na rokowanie w różnych chorobach. Nacisk kładziony jest szczególnie na choroby zapalne, cukrzycę, choroby układu oddechowego i raka.
Receptory zapachowe psów są 10 tysięcy razy dokładniejsze niż ludzkie, co czyni je bardzo wrażliwymi na zapachy, których my nie wyczuwamy. Nowe badanie wykazało, że można wykorzystywać wysoko rozwinięty zmysł węchu psów do rozpoznawania nowotworów. Czworonogi wybierały próbki krwi od osób chorych na raka z prawie 97-procentową dokładnością.
Ludzie mieszkający na większych wysokościach rzadziej umierają z powodu choroby niedokrwiennej serca i żyją dłużej niż inni.
Dłuższe przebywanie w środowisku o wysokim poziomie zanieczyszczeń powietrza w ma związek z częstszymi hospitalizacjami z powodu zapalenia płuc u osób w wieku powyżej 65 lat.
Kolejne badania wiążą stres z nowotworami. Okazuje się, że stresująca praca może sprzyjać rozwojowi raka.
Nowe badanie z udziałem około 80 tysięcy osób pokazuje, że pacjenci z chorobą Parkinsona mają o 30 proc. wyższe ryzyko zgonu z powodu Covid-19 niż ludzie bez choroby neurodegeneracyjnej.
Dwie formy witaminy E - gamma i delta-tokoferole - znajdujące się m. in. w oleju sojowym, rzepakowym i kukurydzianym, a także w orzechach, mogą zapobiec rakowi okrężnicy, płuc, piersi i prostaty.