Liczba wyników: 52
Spacer, schody zamiast windy, szybka samokontrola po prysznicu. Wykorzystując noworoczną motywację, warto do tematu troski o zdrowie podejść kompleksowo. Lekarze zdradzają pięć prostych sposobów.
Warzywa i owoce powinny być istotnym elementem zbilansowanej diety – co do tego wątpliwości nie mają specjaliści ds. żywienia i dietetycy w całej Europie. Wskazania odnośnie spożycia produktów z tej grupy różnią się jednak w poszczególnych państwach. Jak pokazują dane, w większości krajów Europy rekomendacje ekspertów niestety nie znajdują odzwierciedlenia w diecie mieszkańców. Czy Polacy wpisują się w ten niepokojący trend?
Świeże warzywa, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe czy tłuszcze roślinne – to przykłady produktów, po które chętnie sięgają wegetarianie, a więc osoby, które zdecydowały się na niejedzenie mięsa. I choć dla wielu z nas zrezygnowanie z pikantnych skrzydełek, smażonego steka czy grillowanej karkówki wydaje się być niemożliwe, warto zastanowić się nad uzupełnieniem naszych codziennych posiłków o najważniejsze składniki diety bezmięsnej.
Czujesz, że zaczyna cię łamać, masz gorączkę, bóle głowy, stawów, mięśni, jesteś osłabiony i zaczyna cię męczyć katar i kaszel? To może być przeziębienie, a nawet grypa! Czy istnieje prosty sposób, żeby zapobiec atakowi wirusów? Tak – jednym z nich jest zdrowa dieta. Prawidłowe żywienie może wyposażyć organizm w cenne elementy, takie jak witaminy, które wspierając odporność, pomogą w budowaniu tarczy ochronnej przed wirusami i infekcjami.
Śniadanie to posiłek, o którym czasem zapominamy, jemy je w biegu o przypadkowej porze... a to błąd. Pierwszy posiłek powinniśmy zjeść maksymalnie do godziny po wstaniu. Dobrze zbilansowane śniadanie doda energii na cały dzień. Co w nim powinno się znajdować?
Statystyki nie kłamią. Otyłość to plaga naszych czasów. Już blisko 60 proc. dorosłych Polaków zmaga się z nadwagą lub otyłością. Problem ten dotyka także co trzeciego chłopca w wieku szkolnym i co piątą dziewczynkę – wynika z badań Instytutu Żywności i Żywienia. Winnych temu jest wiele czynników. Czy nad nadwagą lub otyłością można zapanować?
Obecnie, gdy długość życia kobiet w Polsce wydłużyła się do ponad 81 lat menopauza przestała być traktowana wyłącznie jako schyłkowa faza życia, a stała się naturalnym etapem dojrzałości. Statystyczna Polka przechodzi menopauzę w wieku około 50 lat, więc matematyka nie pozostawia złudzeń – spora część jej życia przypada na okres po jej zakończeniu. Jeśli odpowiednio o siebie zadba, to druga połowa jej życia może okazać się równie satysfakcjonująca, spokojniejsza, a nawet bardziej kobieca.
Liczba chorych na cukrzycę w Polsce będzie szybko rosnąć, jeśli nie uda się powstrzymać rozwoju epidemii otyłości – ostrzegają eksperci Instytutu Żywności i Żywienia. Niestety, świadomość faktu, że nadmierna masa ciała jest głównym czynnikiem ryzyka zachorowania na cukrzycę jest w polskim społeczeństwie wciąż bardzo niska.
Pokonaj cukrzycę! – to hasło tegorocznego Światowego Dnia Zdrowia. Według analizy Komitetu Zdrowia Publicznego PAN w Polsce jest 2,73 mln diabetyków . Natomiast WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) oszacowała, że do 2030 roku cukrzyca stanie się siódmą najczęściej występującą przyczyną zgonów na świecie. Choroba ta często idzie w parze z otyłością, dlatego warto podejmować temat m.in. odpowiedniego żywienia. Jak nie dać się pokonać nadwadze i otyłości? Jak nie dopuścić do rozwoju cukrzycy?
Letni urlop to dla wątroby prawdziwa jazda bez trzymanki. Obiady w przypadkowych lokalach, a pomiędzy większymi posiłkami przekąski w postaci lodów lub chipsów popijanych słodkimi, gazowanymi napojami, chętniej spożywany też alkohol, mogą zaszkodzić nawet najzdrowszej wątrobie.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość