Liczba wyników: 992
Nie tylko znaczne ilości alkoholu czy jego codzienne spożywanie są problemem, już weekendowe raczenie się czymś mocniejszym może oznaczać wyższe ryzyko hospitalizacji i śmierci, czytamy w Journal of Studies on Alcohol and Drugs.
Savoir-vivre dotyczy różnych sfer życia, także podawania dań i alkoholi. Tutaj główną zasadą jest oczywiście umiar, szczególnie w przypadku napojów wysokoprocentowych, kiedy nie chcemy doprowadzić do nadużyć. Wódka to bardzo wymagający trunek, przy którego serwowaniu łatwo o faux-pas. Aby wydobyć z niego to, co najlepsze, należy stosować się do kilku podstawowych zasad.
Niektórzy zagrażają swojemu zdrowiu nie dlatego, że codziennie raczą się czymś mocniejszym, ale ze względu na to, że gdy sięgają po alkohol, piją do upadłego.
Ci, którzy codziennie serwują sobie niewielkie ilości alkoholu, pomagają w funkcjonowaniu swojego układu odpornościowego.
Nawyk picia mleka w dzieciństwie może prowadzić do wieloletnich korzyści, nawet poprawy sprawności fizycznej i zdolności zachowania równowagi w starszym wieku, wynika z nowych badań.
Picie trzech szklanek soku owocowego tygodniowo może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera nawet o 75 procent.
Jak wynika z nowych badań, codzienne picie alkoholu może przyspieszyć starzenie się mózgu. Każdy dodatkowy gram alkoholu może mieć wpływ na ten proces.
Regularne picie odpowiedniej ilości wody pomaga uchronić się przed zapaleniem pęcherza moczowego – twierdzą uczeni z University of Texas Southwestern Medical Center w Dallas.
Dobre nawodnienie przez całe życie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niewydolności serca.
Mężczyźni, którzy wypijają dwa drinki dziennie i kobiety serwujące sobie co dzień jednego drinka, z większym prawdopodobieństwem mogą zachować zdrowe serce, mówią uczeni z University College London.