Liczba wyników: 464
Zdań na temat czy unikać, czy wręcz przeciwnie, postawić na węglowodany w naszej diecie, jest mnóstwo. Kwestie żywienia są zawsze względne i zależne od sytuacji w jakiej się znajdujemy. Tym samym np. to, co nie zalecane dla tych, którzy nie lubią wysiłku fizycznego - dla aktywnych jest wskazane. O tym, jak zrozumieć węglowodanowy świat i nie wpaść w „słodką pułapkę” mówi specjalista dietetyk Małgorzata Zdrojewska.
Zimą i wiosną często narzekamy na brak energii. Organizm stara się sprostać naszym wahaniom nastroju i w związku z tym często traci mnóstwo składników odżywczych i wspomnianej energii. Jak poradzić sobie z utratą witamin i minerałów? Z pomocą przychodzą pożywne, zdrowe i przede wszystkim pełne cennych wartości odżywczych orzechy.
Polakom coraz mniej zagraża ubóstwo. Potwierdzają to statystyki (m.in. GUS, Eurostat) oraz międzynarodowe rankingi. Jeszcze w 2016 r. zagrożonych ubóstwem relatywnym było w Polsce prawie 6,5 mln osób. Rok później było ich 872 tys. mniej. Istotnie poprawiła się sytuacja dzieci. Mniej osób korzysta także z pomocy społecznej.
Polacy są najbardziej pesymistycznie nastawieni do emerytury spośród przedstawicieli 12 krajów. Jedna trzecia badanych Polaków utożsamia słowo emerytura ze słowami „ubóstwo", „bieda" i „problemy zdrowotne" – wynika z badania Aegon „Zmiana oblicza emerytur: Raport o gotowości emerytalnej Polaków, 2013".
200 odmian, 5 podstawowych kolorów i całe mnóstwo witamin i substancji odżywczych – tak w skrócie opisać można paprykę – wartościowe, jednak często niedoceniane warzywo, zawierające ponad cztery razy więcej witaminy C niż cytryna. Dostępna w Polsce przez cały rok, stanowić może wartościowe oraz niezwykle smaczne uzupełnienie codziennej diety.
Diagnoza mięśniaków macicy u większości kobiet budzi strach i niepokój. W nowej sytuacji klinicznej pojawia się także mnóstwo pytań natury medycznej. Niestety, kobiety często boją się zapytać o mięśniaki macicy swojego lekarza ginekologa i zaczynają same szukać informacji w Internecie, a tam czeka na nie sporo mitów. Oto te, które pojawiają się najczęściej.
W przypadku każdej szczepionki można podać mnóstwo argumentów przemawiających za koniecznością jej stosowania. Jednak przedstawiciele ruchów antyszczepionkowych wydają się bardziej niż sile argumentów ufać sile natury – sile ludzkiego organizmu. Tymczasem na refleksję czasem bywa za późno. Po szczepieniu również mogą wystąpić powikłania, jednak są one nieporównywalnie rzadsze od powikłań w przebiegu choroby.
W dzisiejszych czasach większość z nas żyje w pośpiechu. Mamy mnóstwo spraw na głowie i setki rzeczy do załatwienia. Często brakuje nam czasu na zjedzenie posiłku powoli i w spokoju, przez co zdarza nam się sięgać po różnego rodzaju przekąski. Jak wybrać takie, które będą smaczne i jednocześnie łatwe w przygotowaniu? Jak skomponować wartościowe desery i pożywne przekąski, które będą stanowiły element zbilansowanej diety całej naszej rodziny?
Ostatni weekend września w Wojewódzkim Ośrodku Animacji Kultury w Białymstoku to oferta przygotowana specjalnie dla seniorów. Specjalnie dla seniorów wystąpią Kurpie Zielone, do łez rozbawi ich kabaret Szpilka, a wzruszy grupa teatralna Wbrew. Do tego WOAK proponuje mnóstwo warsztatów – będzie teatr, trochę folkloru i dużo zajęć plastycznych w pokojach pracy twórczej. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Istnieją produkty, o których można powiedzieć, że każdy kiedyś ich spróbował. I niewątpliwie takimi przysmakami są sery. Gatunków i rodzajów tego specjału jest mnóstwo, a ich ostateczny smak to wypadkowa wielu elementów: sposobu produkcji, składników, warunków dojrzewania. Czy sięgając po włoską Mozzarellę, francuski Roquefort czy popularną nad Wisłą Goudę, zastanawiasz się jaka historia wiąże się z jego pojawieniem się w szerokiej sprzedaży?