Liczba wyników: 676
Osoby pijące czerwone wino mają zwiększoną różnorodność mikroflory jelitowej (co jest oznaką zdrowia jelit), a także niższy poziom otyłości i „złego" cholesterolu niż ci, którzy nie pijali tego trunku.
Coraz częściej pojawiającym się na polskich stołach trunkiem jest wino, a my uczymy się jak odpowiednio je dobierać, podawać i z czym komponować. Informacji może być wiele, dlatego postaramy się rozwiać wszelkie wątpliwości, aby podawanie tego trunku już zawsze było łatwe i przyjemne.
Czerwone i białe, a także różowe. Do tego słodkie lub wytrawne, z wyższej półki albo przyjazne dla portfela. To tak na wstępie, bo jeśli zagłębić się w temat, można się pogubić w ilości określeń ich smaku i aromatu. Dość wymienić tylko kilka pojęć – taniny, potencjał dojrzewania, nota degustacyjna, dekantacja… jak w tym gąszczu ma się poruszać osoba, która nie jest koneserem?
Picie soku z czerwonych winogron lub wina (z umiarem) może poprawić zdrowie osób z nadwagą, pomagając im skuteczniej spalać tłuszcz.
Wybór serów na sklepowych półkach może przyprawić o zawrót głowy. Polacy najczęściej wybierają Goudę oraz Edamski. Nie każdy wie o tym, że to sery typu holenderskiego. Po jakie odmiany serów warto sięgać i z jakimi winami je połączyć?
Jak wynika z nowych badań, składnik winogron, jagód i czerwonego wina może zmienić nadmiar tłuszczu w tzw. tłuszcz brązowy, który pomaga spalać kalorie.
Picie czerwonego wina jest dobre dla wzroku i może zapobiec chorobom oczu w późniejszym życiu, mówią uczeni z Vision Surgery and Research Centre w Hull.
Wypicie kieliszka czerwonego wina i zjedzenie kostki gorzkiej czekolady może zmniejszyć ryzyko chorób serca u kobiet aż o 54 proc. – do takich wniosków doszli niedawno naukowcy. Może być to najprzyjemniejsza z dotychczasowych terapii.
Używając języka sportowego, można powiedzieć, że amerykański pisarz Philip Roth pozostaje w najwyższej formie. Tyle że sportowiec w wieku blisko 80 lat wiele już nie zdziała, a Roth - owszem. Na przykład stworzy znakomitą powieść pt. „Wzburzenie".
Naukowcy z University de Laval odkryli, że związki chemiczne znajdujące się w czerwonym winie mogą zredukować choroby dziąseł. Czerwone wino zawiera polifenole (barwiące wino na właśnie czerwony kolor) redukujące paradontozę, chorobę atakującą dziąsła.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość