Liczba wyników: 1327
U otyłych kobiet ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika jest znacznie wyższe niż u tych, które nie mają problemów z utrzymaniem odpowiedniej wagi – ostrzegają onkolodzy z amerykańskiego National Cancer Institute.
Otyłość sprzyja wielu różnym chorobom, prowadzi m. in. do cukrzycy typu 2, chorób serca, udaru. Poza tym wiąże się z aż dziesięcioma nowotworami, mówią eksperci z Cancer Research UK.
Często dokucza ci zgaga? Od pewnego czasu gorzej widzisz? Mocno się pocisz i nie ma to nic wspólnego z upałami? A może bliscy narzekają, że chrapiesz? Wszystkie te nieprzyjemne dolegliwości mogą mieć jeden wspólny mianownik – nadmiar kilogramów. Razem z lekarzem sprawdziliśmy, jakie mniej oczywiste problemy ze zdrowiem może powodować otyłość.
Specjalna komisja przygotowała na zlecenie WHO raport dotyczący otyłosci wśród dzieci, wskaźnik kłopotów z wagą u najmłodszych jest wysoki.
Otyłość prowadzi do zmian metabolizmu energetycznego i osłabionej wrażliwości komórek na insulinę. Tak zwane „leki przeciw otyłości" są coraz częściej stosowane w leczeniu tej dolegliwości. Teraz badacze z Max Planck Institute w Kolonii pokazali, że u osób z otyłością zmniejszona wrażliwość na insulinę wpływa na uczenie się skojarzeń sensorycznych. Pojedyncza dawka leku o nazwie liraglutyd była jednak w stanie znormalizować te zmiany i przywrócić podstawowe funkcje obwodów mózgowych.
Osoby cierpiące na otyłość i diabetycy mają wyższe ryzyko raka wątroby.
Zdaniem naukowców pracujących pod kierunkiem Uniwersytetu Kopenhaskiego z Danii ludzie powinni utrzymywać wysokobiałkową dietę, obfitującą w chude mięso, niskotłuszczowe produkty nabiałowe i fasolę oraz spożywać mniej wysokorafinowanych kalorii skrobiowych, takich jak chleb i biały ryż.
Wszyscy już wiedzą, że otyłość wiąże się z rozwojem wielu chorób, m. in. chorób serca, i cukrzycy. Teraz, w badaniach na myszach, odkryto że dieta wysokotłuszczowa lub genetycznie wywołana otyłość mogą wpływać na przerzedzenie i utratę włosów.
Naukowcy z Europy oraz z Australii, Kanady i USA zidentyfikowali 18 nowych lokalizacji genów, które wpływają na ogólną otyłość oraz 13 nowych miejsc powiązanych z dystrybucją tkanki tłuszczowej. Uczeni przeanalizowali blisko 250.000 próbek, aby zbadać powiązania genetyczne z cechami człowieka. Odkrycia, dokonane w ramach dwóch projektów badawczych i opublikowane w czasopiśmie Nature Genetics, rzucają światło na powody, dla których jedni są bardziej podatni na otyłość a inni mniej.
Jest niezbędny w każdej polskiej kuchni. Chleb to podstawa naszej diety - bez niego wielu nie wyobraża sobie śniadania czy kolacji. Bywa jednak przydatny nie tylko jako stały element menu - może mieć wiele zastosowań.