Liczba wyników: 1564
Dbanie o zęby staje się coraz istotniejsze dla Polaków. Wymaga się od pracowników miłej aparycji, w tym także pięknego zdrowego uśmiechu. Na polskim rynku stomatologicznym pojawiają się co jakiś czas super-zabiegi, ekstra-oferty – śnieżnobiały uśmiech w 5 minut! Pamiętajmy jednak, że agresywne zabiegi, owszem wybielają, ale i mogą szkodzić...
Zwykle owies kojarzony jest z paszą dla zwierząt. Tymczasem większość z nas nie zdaje sobie sprawy, jak wiele korzyści zdrowotnych niesie ze sobą jego obecność w diecie człowieka.
Czy będąc poza domem zawsze musimy wybierać pomiędzy szybkim, a zdrowym jedzeniem? Jak zadbać, aby nasz organizm otrzymywał to, co niezbędne dla prawidłowej diety?
Dobroczynnych dla oka właściwości luteiny nie da się przecenić. Naturalnym celem tego antyoksydantu jest poprawianie bariery ochronnej siatkówki oka, a przede wszystkim niezwykle wrażliwych na promieniowanie słoneczne komórek w plamce żółtej. Te struktury są właśnie podstawą mechanizmu widzenia – dzięki nim widzimy szczegóły.
Smażenie potraw w głębokim tłuszczu jest niezdrowe i wiedzą to chyba wszyscy. Czy jednak zdajemy sobie sprawę z tego, że także gotowanie produktów w wodzie pozbawia je bardzo dużej ilości witamin i składników mineralnych? Już niekoniecznie.
Kto z nas nie marzy o egzotycznych wakacjach, zwłaszcza w środku szarej, polskiej zimy? Wielu z nas rekompensując sobie to nierealne marzenie, sięga po dostępne w każdym markecie i warzywniaku soczyste pomarańcze, słodkie mandarynki i dojrzałe banany. Mało kto zastanawia się jednak, jak to możliwe, że te tropikalne owoce, pokonały w transporcie tysiące kilometrów, a wyglądają tak, jakby dopiero co zerwane zostały z drzewa.
Badania pokazują, że u osób starszych, które wybrały pełnoziarniste posiłki, stwierdzono niższą śmiertelność z powodu chorób układu krążenia, niż u tych, którzy nie jedzą ziaren. Seniorzy, którzy jedzą pełnoziarniste posiłki są w grupie mniejszego ryzyka wystąpienia cukrzycy, czy chorób serca.
Naukowcy z University of Michigan przeprowadzili badania, z których wynika, że spożywanie wiśni może znacząco obniżyć poziom cholesterolu, trójglicerydów, insuliny i glukozy. Antocyjaniny, barwniki występujące w owocach przyczyniają się do zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia chorób układu krążenia.
Część tzw. zdrowego jedzenia okazuje się być mniej pożywnym, choć funkcjonuje w świadomości przeciętnego konsumenta jako bardzo wartościowa. Jeśli planujesz swoją dietę biorąc pod uwagę na ile dany produkt jest odżywczy i jakie, potrzebne konkretnie dla twojego organizmu, składniki zawiera, warto zapoznać się z informacjami na temat niektórych pokarmów.
Przygotowując wigilijną kapustę czy świąteczne ciasta często sięgamy po różnego rodzaju przyprawy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pachnący proszek czy ziarenka dają nie tylko wspaniały zapach i smak przygotowywanym potrawom, ale mają także dobroczynny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Większość przypraw zawiera olejki eteryczne i garbniki, które hamują rozwój szkodliwych mikroorganizmów i bakterii i mają działanie przeciwzapalne. Oprócz tego znajdziemy w nich glikozydy działające łagodząco na górne drogi oddechowe i regulujące pracę serca, a także kwasy organiczne i gorycze wpływające korzystnie na procesy trawienne.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia