Liczba wyników: 1035
Może się zdarzyć tak, że pomimo odpowiedniej diety wskaźnik wagi przechyla się nieco znaczniej niż się zakładało. Nie oznacza to jeszcze braku sukcesów w wysiłkach ochudzania, być może taki niespodziewanie wyższy odczyt wagi może mieć zaskakującą, niezwiązaną z żadną chorobą, przyczynę. Oto kilka powodów nagłego przybierania na wadze.
Właśnie rozpoczęła się realizacja nowego i innowacyjnego projektu, finansowanego ze środków unijnych, dążącego do opracowania i przetestowania nowych produktów żywnościowych, które szybciej zapewnią poczucie sytości. Bardziej syta żywność może pomóc w poskromieniu apetytu, kontrolowaniu wagi i zwalczaniu otyłości, a projekt SATIN (Innowacja w sytości) ma zgromadzić ekspertów z sektora akademickiego i przemysłowego specjalizujących się w pobieraniu energii i kontrolowaniu wagi.
Każdy, kto chociaż raz w życiu próbował odchudzać się wie, że nie jest to takie proste i wymaga poświęcenia oraz wyrzeczeń, szczególnie w przypadkach, kiedy mamy do zrzucenia więcej niż „parę” kilogramów. Początek diety zazwyczaj daje wiele nadziei, bo przez pierwszy tydzień wskazówka wagi regularnie opada w dół powodując zadowolenie i produkując w nas więcej chęci i siły do odchudzania. Ale po krótkim czasie przestajemy tracić na wadze tak szybko mimo przestrzeganej diety a wskazówka wagi staje w miejscu.
Zbyt duża masa ciała jest niebezpieczna dla zdrowia –informują od dawna naukowcy i lekarze, wyniki nowych badań ostrzegają jednak przed gwałtowną redukcją wagi.
Chcesz znać przepis na utratę wagi bez stosowania głodówki? To proste, dodaj wodę do swoich posiłków.
Wraz z upływem czasu w naszym organizmie zachodzi wiele zmian, jedną z nich jest spowolnienie przemiany materii. Jeśli nie chcemy aby spowolnienie metabolizmu zaowocowało wzrostem wagi musimy większą uwagę przykładać do tego co jemy.
Zmiany w diecie, podjęcie aktywności fizycznej i utrzymywanie odpowiedniej wagi zasadniczo zmniejsza ryzyko rozwoju większości typów raka, wynika z najnowszych danych World Cancer Research Fund (Światowej Fundacji Badań nad Rakiem).
Mikrobiota jelitowa ma wpływ na zdolność do utraty wagi.
U otyłych kobiet ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika jest znacznie wyższe niż u tych, które nie mają problemów z utrzymaniem odpowiedniej wagi – ostrzegają onkolodzy z amerykańskiego National Cancer Institute.
Ludzie otyli nierzadko są uważani za takich, którym brak silnej woli i dlatego nie potrafią utrzymać odpowiedniej wagi. To niekoniecznie prawda, przekonują uczeni. Wina może leżeć po stronie funkcjonowania komórek mózgowych.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później