Liczba wyników: 609
Na naszych wigilijnych stołach królują tradycyjne dania. Aby nie popaść w rutynę, można je jednak sprytnie zmodyfikować i zaskoczyć gości karpiem w zupełnie nowej odsłonie.
Zastanawiasz się, co zjeść na obiad? Pamiętaj, że ryba jest świetnym wyborem. To produkt, którego zalety dla zdrowia trudno przecenić. Chroni też przed wieloma chorobami.
Trzeba stosować dietę śródziemnomorską i serwować sobie napoje z kofeiną, bo dzięki temu można obniżyć ryzyko zachorowania na związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD).
Dania jest pierwszym krajem na świecie, który zaczął wypłacać odszkodowania kobietom chorym na raka piersi. Dotyczy to pań, u których choroba została wywołana długotrwałą pracą na nocnej zmianie - informuje TVN 24.
Choć tradycje wigilijne są na stałe wpisane w święta Bożego Narodzenia, często nie zastanawiamy się nad ich pochodzeniem. Czemu potrawy rybne cieszą się tak dużą popularnością w okresie świątecznym? Skąd 12 potraw na stole? Czy ryba po grecku faktycznie jest grecka? Dlaczego karp uważany jest za symbol Wigilii?
Aż 93 proc. Polaków wskazało, że na ich świątecznym stole będzie królowała tradycyjna kuchnia i swojskie smaki. Najbardziej popularnymi potrawami są barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, śledź w oleju oraz smażona ryba, ale pojawiają się także nowe apetyczne i odważne kulinarne trendy.
Jeśli w pomieszczeniu, w którym jesz, panuje bałagan, z większym prawdopodobieństwem wybierzesz bardziej kaloryczną wersję dania.
Dietetycy ciągle podkreślają, że ryby stanowią bardzo ważny element diety. Kilka lat temu w promowanie jedzenia ryb włączyły się nawet władze. Departamentu Rybołówstwa w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi wykreował kampanię „Ryba wpływa na wszystko". Jednocześnie jednak warto wiedzieć o pewnych zagrożeniach związanych z rybną dietą.
Jedzmy ryby. Aby uchronić się od chorób cywilizacyjnych, dietetycy zalecają jadanie w tygodniu 2-3 posiłków z ryb. Dania z ryb to pożywienie pełnowartościowe i lekkostrawne, a więc doskonałe zarówno na wiosenną dietę jak i obfity, świąteczny stół.
Wielu z nas bezwiednie wybiera niezdrowe dania, ponieważ nauczyliśmy się postrzegać je jako smaczniejsze. W efekcie regularnie dokonywane takie wybory są prostą drogą do nadwagi i otyłości.