Liczba wyników: 255
Powszechnie znane są właściwości czosnku chroniące serce, teraz okazało się, że warzywo to wraz z cebulą i porem może pomóc w zapobieganiu choroby zwyrodnieniowej stawu biodrowego.
Wraz z jesienią i ostatnimi promieniami słońca opuszcza nas optymizm i pozytywna energia. Z niepokojem myślimy o nadchodzącej zimie, spadku odporności i infekcjach. Antidotum na nasze obawy może być profilaktyczne wzmacnianie organizmu.
Odpowiednia dawka czosnku w diecie może pomóc zapobiec stwardnieniu aorty, głównej tętnicy przenoszącej krew z serca.
Jedzenie czosnku pomaga przeciwdziałać związanym z wiekiem zmianom mikrobiomu jelitowego, które mają związek z problemami z pamięcią.
Choroba zwyrodnieniowa stawów rozwija się z powodu osłabienia jakości i ilości chrząstki stawowej, która amortyzuje ruchy stawu. W efekcie dolegliwość ogranicza przesuwanie powierzchni stawowych, co skutkuje zmniejszeniem mobilności. Zwyrodnienie stawu biodrowego powoduje ból i znacznie zmniejsza możliwości poruszania się.
Jeśli w twojej diecie stałe miejsce mają czosnek i cebula, możesz liczyć na niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, uważają badacze z Uniwersytetu Medycznego w Shenyang.
Prawie 40 proc. kobiet w roku 2007 używało preparatów poprawiających wygląd skóry, włosów i paznokci w kapsułkach lub tabletkach. Mężczyzn przyjmujących tego rodzaju preparaty było nieco ponad 7 proc. - wynika z badania OTC TRACK, prowadzonego przez TNS OBOP.
Wiesiołek szeroko stosowany jest w lecznictwie i do wyrobu kosmetyków. Olej sporządzany z nasion rośliny jest dostępny w nieprzetworzonej postaci, bądź w kapsułkach.
Powszechną, tanią i łatwą metodą podawania leków jest połknięcie ich w kapsułkach czy tabletkach. Jednak doustne przyjmowanie medykamentów stanowi najbardziej złożony sposób wchłaniania aktywnego składnika leczniczego przez organizm ludzki, ponieważ biodostępność substancji w przewodzie pokarmowym zależy od składników leku i zmiennego środowiska fizjologicznego żołądka.
Niezależnie od tego, jaki tryb życia prowadzimy coraz częściej słyszymy o suplementach diety. Dzięki nim możemy poprawić swoje samopoczucie, zadbać o stawy, czy uregulować procesy trawienia. Na rynku dostępne są w różnej postaci: kapsułkach, pastylkach, w proszku czy w formie płynnej. Jak z setek produktów wybrać te, które nam pomogą, a nie zaszkodzą i na co zwracać uwagę przy ich zakupie?