Liczba wyników: 162
Tłusty Czwartek to dzień rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. Z zapustowych szaleństw naszych przodków zostało jedno powszechne - niemal każdy zje dzisiaj pączka. Tymczasem jeszcze niedawno czwartek był początkiem Tłustego Tygodnia, w którym objadano się tłustymi i słodkimi wysokokalorycznymi potrawami, hojnie zapijanymi alkoholem. Trzeba przecież było „poużywać sobie" na zapas przed nadchodzącym okresem pokuty i wyrzeczeń.
Krótkie pochmurne dni nie sprzyjają dobremu nastrojowi. Jesionno-zimową porą rzadziej przebywamy na zewnątrz i ograniczamy swoją aktywność, a szarość za oknem powoduje zniechęcenie i melancholię. Oto kilka spoosbów na to, by szybko i skutecznie pokonać smutek, ogarniający nas o tej porze roku.
Właśnie rozpoczął się czas, w którym najczęściej przybieramy na wadze: okres od Halloween do Nowego Roku szczególnie sprzyja zyskiwaniu dodatkowych kilogramów.
Zawarte w winie, ciemnej czekoladzie, czy herbacie flawonoidy to silne związki przeciwutleniające, które pomagają w pracy mózgu, powstrzymując jego starzenie się.
W kuchni istnieją sprawdzone połączenia kulinarne, które, choć wydawałyby się nieoczywiste i zaskakujące, po prostu świetnie ze sobą współgrają. Co powiesz na kombinację kawy i czosnku albo kawioru z białą czekoladą? Choć brzmi to nietypowo, wynik takiego eksperymentu może pozytywnie zaskoczyć. By przekonać się, co spaja składniki, które pozornie przecież tak wiele dzieli, warto przyjrzeć się zjawisku tzw. foodpairingu.
Robot planetarny jest bardzo przydatnym w kuchni sprzętem. Jego zalety szczególnie docenią osoby lubiące samodzielnie gotować. Dlaczego? Głównie dlatego, że urządzenie to bardzo sprawnie wykonuje prace dla człowieka dość uciążliwe lub wymagające większej siły fizycznej. Robot planetarny jest po prostu przydatnym pomocnikiem. Ale jak, spośród bardzo bogatej oferty rynkowej, wybrać dobry sprzęt, jednocześnie nie przepłacając? Na co zwrócić szczególną uwagę?
Wielkanoc to czas radosnych spotkań przy rodzinnym stole. Rozmowy w gronie bliskich umilane są przepysznymi, ale nierzadko tuczącymi świątecznymi potrawami. Co zrobić, aby nie odbierając sobie przyjemności z kosztowania niecodziennych dań, równocześnie nie przybrać dodatkowych kilogramów? Jakie dania przygotować na kulinarną, wielkanocną ucztę? Wyjdź poza schemat i odważnie wykorzystaj zielone dary natury.
Dietetycy oraz specjaliści od żywienia od dłuższego czasu przekonują nas, że dieta bogata w warzywa i owoce ma korzystny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale i samopoczucie. W okresie wiosennego przesilenia, kiedy częściej odczuwamy osłabienie, senność czy bóle głowy i mięśni, warto szczególną uwagę zwrócić na produkty, które spożywamy, aby uzupełnić pozostałe po zimie niedobory witamin.
Życie większości herbat zaczyna się na kuchennym blacie, gdy zalewamy aromatyczne liście świeżo ugotowaną wodą. A kiedy się kończy? To zależy tylko od ciebie. Zielona herbata może ułatwić ci życie – nawet, gdy już ją wypijesz.
Znana już ze szkoły podstawowej liczba π (pi) ma swoje święto - poświęcono jej 14 marca. Datę wybrano nieprzypadkowo - jej zapis bowiem: 3,14 jest jej najpowszechniej znanym przybliżeniem. Po raz pierwszy "Dzień liczby π" obchodzono w 1988 roku.