Liczba wyników: 256
Alergia to choroba wywoływana reakcją układu odpornościowego na określone substancje, np. pyłki, jad pszczeli, czy sierść zwierząt domowych.
Czasem zdarza się, że poważne problemy zdrowotne, które nas dotykają, pojawiają się, tak nam się przynajmniej wydaje, bez żadnej przyczyny. Za takie choroby jak astma, depresje czy alergie i wiele innych obwiniamy stresujący tryb życia czy zanieczyszczone środowisko. A jeśli powody ich występowania są nieco inne?
Alergie bywają bardzo dokuczliwe, a stają się coraz powszechniejsze. Katar sienny, nietolerancje pokarmowe, ugryzienia owadów mogą wywoływać bardzo uciążliwe objawy. Poza stosowaniem standardowych leków można sobie też pomóc innymi, dość osobliwymi, ale łatwo dostępnymi metodami. Oto pięć nietypowych sposobów na dolegliwości alergiczne.
Diety eliminacyjne są tematem często poruszanym w mediach. Dzieje się tak za sprawą alergii i nietolerancji pokarmowych, które z roku na rok dotykają coraz większej liczby osób. Europejska Akademia Alergologii i Immunologii Klinicznej szacuje, że na terenie starego kontynentu na alergie pokarmowe choruje ponad 17 milionów osób, z czego 3,5 miliona to Europejczycy poniżej 25 roku życia.
Jakkolwiek paradoksalnie to brzmi, obserwujemy wręcz „modę" na rozmaite alergie na jedzenie. Wielu ludzi dość pochopnie wyrzuca ze swojego jadłospisu określone produkty, które - jak im się wydaje - mogą być dla ich organizmu wyzwaniem. Tymczasem rezygnacja z pewnych grup artykułów może być bardzo szkodliwa. Przedtem upewnij się, że naprawdę nie możesz czegoś jeść.
Toksyczny gaz formaldehyd jest zawarty w materiałach budowlanych, w tym w wykładzinach dywanowych, zasłonach, sklejce i klejach. Jest emitowany z tych wszystkich źródeł, co pogarsza jakość powietrza i może prowadzić do „wielokrotnej wrażliwości chemicznej" i „syndromu chorego budynku", czyli zespołu chorób z objawami takimi jak alergie, astma i bóle głowy. Ilość formaldehydu i innych lotnych związków organicznych jest większa w nowych budynkach.
Użądlenia i ugryzienia przez owady są w lecie powszechne. Większość owadów, z wyjątkiem hymenoptera (tj. błonkoskrzydłych, czyli np. pszczół, os, czy szerszeni) „gryzie", ponieważ żywią się krwią. Przy tym „posiłku" jednak zostawiają alergeny wywołujących mikroreakcję alergiczną lub substancje, które tworzą stan zapalny. Hymenoptera zaś żądlą, by się bronić, ale również pozostawiają substancje wywołujące alergie, a u niektórych osób silną reakcję uczuleniową i wstrząs anafilaktyczny.
Wady wzroku, długotrwała praca przy komputerze, różnego rodzaju alergie, a także niezależne od nas zanieczyszczenie środowiska i warunki atmosferyczne - ostre słońce, mróz czy wiatr są najczęstszymi powodami nadwrażliwości oczu. Objawia się ona między innymi poprzez łzawienie, pieczenie i szczypanie oka, a także nadmierne i długotrwałe mrużenie powiek powodowane zwiększoną reakcją na światło. Nie da się ukryć, że podrażnienie oczu jest uciążliwe i znacznie obniża komfort widzenia utrudniając funkcjonowanie zarówno w pomieszczeniach jak i na zewnątrz. Na szczęście jest kilka sprawdzonych metod, które pomogą rozwiązać problem i przyniosą ulgę wrażliwym oczom.
Długotrwała obecność barwnika spożywczego Allura Red w diecie może być wyzwalaczem nieswoistego zapalenia jelit (inflammatory bowel diseases, IBD), choroby Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, ostrzegają eksperci z McMaster University.
Przeciwciała monoklonalne stosowane w leczeniu astmy i egzemy mogą poprawić przeżycie pacjentów z COVID-19 i to zarówno, gdy choroba cechuje się średnim stopniem nasilenia, jak i gdy ma ciężki przebieg.
Fermentacja błonnika pokarmowego w jelitach może chronić przed alergicznymi chorobami skóry.