Liczba wyników: 3270
Ludzkie łzy, pozornie postrzegane jedynie, jako wyraz emocji, zawierają substancje obniżające poziom atrakcyjności seksualnej, pobudzenia oraz poziomu testosteronu u mężczyzn. Prowadzone dotychczas wyłącznie na myszach badania wykazały, że łzy tych gryzoni zawierają sygnały chemiczne lub feromony, wywołujące agresję u myszy płci męskiej, natomiast u myszy płci żeńskiej – przyspieszenie dojrzewania. Okazuje się, że łzy ludzkie, poza rolą wyrażania emocji, wywołują również określone reakcje „behawioralne”.
Wiadomo, że latem trzeba dużo pić, bo jest gorąco. Ale jesień i zima to sezon grzewczy, powietrze w domu jest suche, w biurze – jeszcze bardziej, bo cały czas chodzi klimatyzacja. Trzeba się więc nawadniać, a sposobem na to jest nie tylko woda. W przeciętnej diecie około 20% płynów dostarczamy sobie w postaci produktów stałych i półpłynnych. Spośród nich najwięcej wody zawierają warzywa, owoce oraz przetwory mleczne. Jakie produkty najlepiej pomogą nam nawodnić organizm?
Zimą może być trudniej utrzymać dietetyczną zasadę jedzenia warzyw i owoców pięć razy dziennie, dlatego że produkty te nie są ani tak liczne, ani tak tanie, jak w innych porach roku. W każdym razie warto sięgnąć po to, co jest popularne w danym sezonie - kapusta, brukselka, buraki, borówki i klementynki - wszystkie te produkty, według nowych badań przeprowadzonych w Szwecji, mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu u kobiet, także u pacjentek z chorobami układu krążenia.
Jedną z witamin, które powinny zawierać spożywane przez bas produkty jest witamina B6.
Cholesterol, a raczej jego podwyższony poziom, to obecnie bodaj jeden z najczęstszych problemów zdrowotnych. Wzrost stężenia cholesterolu w surowicy krwi, jest istotnym czynnikiem ryzyka wystąpienia miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak choroba wieńcowa i zawał serca, udar mózgu i miażdżyca zarostowa kończyn dolnych. Dlatego w przypadku przekroczenia dopuszczalnego poziomu tego związku niezbędna staje się odpowiednia dieta, zapewniająca równowagę wszystkich czynników naszego organizmu.
Produkty zwierające witaminę D, a więc ryby i przetwory mleczne powinny stanowić stały element jadłospisu starszych osób.
Coraz częściej alergolodzy polecają osobom dorosłym hipoalergiczne produkty, powszechnie stosowane w pielęgnacji dzieci ze skłonnością do alergii.
Dotychczas zjawisko utleniania uważne było za szkodliwe dla zdrowia, stąd przekonanie, iż do codziennego jadłospisu należy wprowadzić produkty bogate w przeciwutleniacze. Czy rzeczywiście?
Jedna z mieszkanek Singapuru wpadła na dobry pomysł na biznes - projektuje i sprzedaje bieliznę dla kobiet dojrzałych. Jak się okazuje, popyt na tego rodzaju produkty jest duży.
Pogorszenie zdolności koncentracji i pamięci spowodowane jest w znacznej mierze przez czynniki zewnętrzne, często ignorowane, takie jak zanieczyszczone powietrze, skażona woda czy chemicznie konserwowane produkty spożywcze.