Liczba wyników: 1980
Odpowiedni poziom witaminy D może być pomocny zarówno w zapobieganiu nowotworom, jak i poprawić rokowania w przypadku różnych form raka.
Wyższy poziom witaminy D w organizmie oznacza niższe ryzyko rozwoju raka. Witamina D jest syntetyzowana w organizmie pod wpływem działania promieni ultrafioletowych. Częściowo dostarcza się ją także z diety.
Starsi ludzie z małą ilością witaminy D we krwi mogą być bardziej narażeni na rozwój demencji i choroby Alzheimera niż ci, którzy mają jej odpowiedni poziom w organizmie.
Wystarczy przebywać dwadzieścia minut dziennie na powietrzu, by zapewnić sobie lepszą ochronę przed łamliwością kości. Taki czas wystarczy dla wzbudzenia odpowiedniej produkcji witaminy D i wzmocnienia tkanki kostnej.
Nikomu nie trzeba już przypominać o tym, że picie wody jest bardzo ważne dla zdrowia i skóry, a jej działanie może dać organizmowi wiele dobrego. Pamiętamy też o tym, że kawa wypłukuje witaminy, ale czy przywiązujemy należytą wagę do herbaty?
Witaminy, cenne kwasy tłuszczowe, białko, przeciwutleniacze. To składniki leku czy suplementu diety? Nie. To znany od stuleci przysmak - chałwa. Zdrowy smakołyk który bez większego trudu przyrządzić można w domu.
Ekspozycja na światło słoneczne może być ostatnią rzeczą, o której się myśli w tę zimową pogodę, w rzeczywistości jednak to właśnie teraz nie powinniśmy unikać przebywania na zewnątrz, bo to grozi niedoborem witaminy D.
O tym, że warzywa i owoce są zdrowe, wie każde dziecko. Kukurydza jest prawdziwą bombą fosforową, a pomidor to kopalnia witaminy A. Pomidory zawierają także likopen - przeciwutleniacz chroniący organizm przed licznymi chorobami.
Cukrzyca nie musi być jednak dla nas wyrokiem - przy zachowaniu właściwych zasad można wciąż cieszyć się życiem. Menu bogate w witaminy i mikroelementy wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Podstawową metodą walki z cukrzycą typu 2 jest właśnie stosowanie zbilansowanej, dostosowanej do potrzeb pacjenta diety (prawidłowe odżywianie wspiera też leczenie cukrzycy typu 1).
Niedobór witaminy D, nie tylko zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca czy ostrej niewydolności serca, ale także intensyfikuje skutki chorób serca.