Liczba wyników: 1534
Są ludzie, którzy o sercach myślą nie tylko w Walentynki, ale przez cały rok. 6 litrów, 70 uderzeń na minutę oraz kształt zaciśniętej pięści – to idealne serce dla pracowników Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii im. Zbigniewa Religi z Zabrza. Ten zespół od lat zmienia oblicze kardiochirurgii, ale przyznaje, że najlepszym lekarstwem dla serca jest miłość.
Trądzik nie dotyczy tylko młodych. Z tym problemem boryka się coraz więcej osób, które okres dojrzewania mają już dawno za sobą. Trądzik dorosłych to jednostka chorobowa, którą należy leczyć. Co robić i jakich zabiegów unikać, by nie zaostrzyć problemu?
Polacy wiedzą, czym jest czerniak, ale się nie badają. 85 proc. przyznaje, że nie odwiedzili lekarza nawet, gdy wykryli u siebie podejrzaną zmianę na skórze. Późna wykrywalność to jedna z przyczyn wysokiej umieralności na czerniaka w Polsce. Co roku nowotwór ten zabija 30 proc. chorych, znacznie więcej niż w innych krajach Europy Zachodniej.
Wystarczy wybrać się do najbliższego parku, aby zobaczyć jak zmienia się polskie społeczeństwo, jeśli chodzi o aktywność fizyczną. Parki pełne rowerzystów, biegaczy i oblegane kluby fitness. Okazuje się, że 2/3 Polaków przyznaje, że uprawiało sport lub ćwiczyło w ciągu ostatniego roku. A w jaki sposób spędzamy czas na urlopie?
Kwas hialuronowy i botoks to jedne z najbardziej popularnych zabiegów medycyny estetycznej ostatnich lat. W teorii znane jest nam ich odmładzające działanie, ale czy wiedzielibyśmy, który z nich byłby lepszy dla naszej cery? W jakich przypadkach lepiej zadziała botoks, a kiedy więcej korzyści przyniesie nam zastosowanie kwasu hialuronowego?
Wędliny, pieczywo, warzywa, owoce, jogurty, mięso, mleko i wiele innych produktów codziennie trafia do kosza. Niemal 1/3 Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. To dane z najnowszego raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności.
Niektóre produkty, choćby były dostępne cały rok, silnie kojarzą się z okresem bożonarodzeniowym. Część z nich warto sobie serwować w obfitości, bo wartości odżywcze, jakich dostarczają, są dla naszego organizmu bardzo dobre. Oto kilka świątecznych składników, które mogą nosić tytuł „super-jedzenia".
Blisko 40 proc. Polaków uważa, że do postawienia prawidłowej diagnozy medycznej potrzeba trzech lub więcej wizyt u lekarza. Jednocześnie, prawie połowa ankietowanych przyznaje, że próbowała stawiać sobie lub swoim bliskim diagnozę medyczną korzystając z sieci. Najczęstsza przyczyna korzystania z "konsultacji u dr Google" to długi czas oczekiwania na wizytę u specjalisty oraz brak czasu.
Według badań Banków Żywności aż 60% Polaków przyznaje się, że wyrzuca jedzenie. Co ciekawe, z raportu CBOS wynika, że najczęściej żywność marnują ludzie młodzi, dobrze wykształceni, mieszkający w dużych miastach. Jednym z głównych powodów takiego zachowania jest niepilnowanie terminu przydatności do spożycia. Czy na pewno wiemy co to pojęcie oznacza?
Ciepłe, miłe w dotyku, pięknie wygląda, znakomicie komponuje się z innymi materiałami, dobrze się starzeje i nigdy nie wychodzi z mody –te cechy drewna sprawiają, że coraz częściej stosujemy je także do wykańczania łazienek. Jakiego użyć, w jakich miejscach położyć i czym zabezpieczyć, żeby przetrwało lata?
Światło o niskiej intensywności może leczyć przewlekły stres i depresję