Liczba wyników: 230
Jeśli chcesz schudnąć czy po prostu pozostać zdrowym, sposób odżywiania się jest kluczowym czynnikiem. Odpowiednie składniki odżywcze nie tylko zmniejszają obwód w talii, ale także przydają energii, poprawiają nastrój i powstrzymują rozwój różnych chorób. Nie jest ważne jedynie co się je, ale kiedy, przekonują uczeni z Uniwersytetu w Tel Aviv.
Za czasów PRL-u Bułgaria stanowiła miejsce, w którym można było zaznać południowego luksusu. W latach 70-80-tych o wakacjach w Warnie, Słonecznym Brzegu czy Złotych Piaskach marzył chyba każdy Polak. I były to marzenia do spełnienia. Polacy w tych czasach masowo wyjeżdżali do Bułgarii, zachwycając się tamtejszą pogodą, krajobrazami oraz kuchnią. Dziś moda na Bułgarię wraca.
Apetyczna, sycąca, szybka w przygotowaniu, a przede wszystkim zdrowa – kasza. Ze względu na swoje właściwości odżywcze i zdrowotne powinna znaleźć się w codziennej diecie kobiet, mężczyzn, dzieci, dorosłych… po prostu każdego!
Laptopy, tablety, smartfony towarzyszą swoim użytkownikom wszędzie, stając się integralną częścią ich codziennego życia. I tak, jak dla niektórych „bycie offline” nie stanowi żadnego problemu, dla innych może być sporym wyzwaniem. Na ratunek „uzależnionym” przychodzą touroperatorzy, który w swoich ofertach proponują wyjazdy gwarantujące wypoczynek od ciągłej obecności w sieci. W grupie ratujących znajdują się również restauratorzy oraz (paradoksalnie) twórcy specjalnych aplikacji.
Przed rozpoczęciem majowego długiego weekendu trzeba zaopatrzyć się nie tylko w przysmaki na grilla ale także w podstawowe produkty potrzebne na co dzień. 1 i 3 maja sklepy będą zamknięte.
Kolorowe, pełne warzyw talerze wiosną i zdominowany przez inne dodatki jadłospis zimą? Niekoniecznie. Każde z warzyw ma swój najlepszy okres w roku, a pojawiając się w danym sezonie może całkowicie spełnić nasze kulinarne oczekiwania. Także zimą, możemy więc jeść zdrowe, bogate w witaminy posiłki.
Święta sprzyjają rodzinnym posiłkom i choć bożonarodzeniowy okres nierzadko wiąże się z nadmiernym raczeniem się rozmaitymi smakołykami, generalnie jedzenie wraz z rodziną wspiera zdrową dietę.
Okres przedświąteczny obrósł już legendami - wielu ludzi doświadcza stresu i czuje znaczną presją wywołaną licznymi obowiązkami związanymi z przygotowaniem Bożego Narodzenia pod względem porządkowym, kulinarnym, podarunkowym, etc. Psycholodzy radzą, co robić, by Święta były okazją do gromadzenia miłych wspomnień, a nie wiązały się z bagażem trudnych doświadczeń i zmęczeniem.
Powszechnie wiadomo, że dieta ma zasadniczy wpływ na nasze samopoczucie i wygląd. Zdrowe odżywianie się stanowi jednak pewne wyzwanie wobec nawału informacji na temat tego, co zdrowe i niezdrowe oraz bogatego, ale nie zawsze klarownego rynku artykułów żywnościowych.
Domowe przetwory, sałatki, aromatyczne zupy i dania rybne… Nie rezygnujmy ze zróżnicowanego jadłospisu tylko dlatego, że letnie dni pozostały wspomnieniem. Dzięki zgromadzonym zapasom jesienno-zimowa dieta będzie nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa. Jak powinno wyglądać nasze menu podczas największych chłodów oraz jak przechowywać żywność, aby nie straciła swoich właściwości?