Liczba wyników: 12164
Marakuja pochodzi z Brazylii i obejmuje około 400 odmian, z czego tylko trzydzieści ma jadalne owoce. Zjada się je na surowo, bądź są wykorzystuje do produkcji jogurtów i soków. Warto po nią sięgnąć, bo przynosi wiele korzyści zdrowotnych.
Pomidory oraz soki pomidorowe są niezastąpionym źródłem potasu, odpowiedzialnego w naszym organizmie za regulowanie równowagi wodnej czy optymalne dotlenienie naszego mózgu, co pozwala nam na jasne, twórcze myślenie.
Nastała jesień, a wraz z nią wzrost zachorowań oraz zwiększone zakupy leków przeciw przeziębieniu i grypie. Według danych OSOZ wydatki Polaków na te leki w przeliczeniu na 1000 mieszkańców wzrosły we wrześniu o ponad 1 500 zł w stosunku do sierpnia 2009.
Takie problemy zdrowotne w średnim wieku, jak wysokie ciśnienie krwi i cukrzyca mogą prowadzić do demencji. Nie mniej groźne okazuje się palenie papierosów, uważają Amerykańscy naukowcy.
Kompendium wiedzy na temat masażu zdrowotnego. Książka zawiera dokładne opisy sposobu masowania oraz instruktażowe rysunki punktów nacisku.
Święta Wielkiej Nocy są czasem niezwykłym - po zimie budzi się do życia przyroda, dzień jest już dłuższy, aż chce się żyć! Wyczekujemy z niecierpliwością świątecznych dni, które są okazją do spotkań z bliskimi i wspólnego biesiadowania przy suto zastawionym stole. Ale dla naszej wątroby kilkudniowe obżarstwo nie jest dobrą perspektywą. Dlatego warto o niej pomyśleć zawczasu, jeszcze przed tym „ciężkim" okresem.
Światowy Dzień Donacji i Transplantacji, obchodzony 20 września to okazja do zwrócenia uwagi społecznej na problemy związane z przeszczepianiem narządów.
Wyniki badań dotyczących świadomości Polaków w zakresie profilaktyki zdrowtnej są niepokojące, ponad połowa z nas uważa, że jest zdrowa i nie musi poddawać się badaniom kontrolnym. Wśród powodów nie kontrolwania zdrowia pojawia się także brak czasu, oraz bark wiedzy na temat tego gdzie można je wykonać.
Mleko obecne jest w diecie większości z nas, coraz częściej sięga po nie przemysł kosmetyczny.
Polski konsument, coraz lepiej wykształcony w temacie diety śródziemnomorskiej wie, że oliwa z oliwek jest dla niego o niebo zdrowsza od zwykłego oleju, zarówno do smażenia, jak i do sałatek.