Liczba wyników: 987
Kapusta jest popularnym produktem naszych kuchni, bo stanowi składnik wielu potraw z polskiego menu, jest niezbędna do przygotowania gołąbków, bigosu, wielu surówek, rodzaju farszu do pierogów, etc. Warzywo ma jednak rozmaite zastosowania.
43 proc. Polaków deklaruje, że nie je w ogóle lub stara się ograniczać jedzenie mięsa. Fleksitarianizm to dieta polegająca na spożywaniu ograniczonej liczby posiłków mięsnych, najabrdziej zbliżona jest więc do kuchni określanej w Polsce jako jarska.
Nadchodzą święta, a z nimi szał zakupów i przygotowywanie posiłków w kuchni, ale przede wszystkim wspólne chwile spędzone przy stole. Obfite, często tłuste potrawy wspaniale działają na nasze podniebienie, ale cierpi na tym żołądek.
Chorwacja to położony nad Adriatykiem malowniczy kraj, słynący z zachwycających krajobrazów, doskonałej kuchni i wspaniałego, śródziemnomorskiego klimatu. Trudno się więc dziwić, że od lat Chorwacja to jeden z ulubionych wakacyjnych kierunków Polaków.
Szczaw jest wykorzystywany w kuchni do przyrządzenia zupy, ale świetnie pasuje też do sałatek i sosów. Przydatny może być jednak także medycznie - tradycyjnie od wieków był stosowany na biegunkę i problemy z zatokami, a także zapalenie oskrzeli.
Święta Bożego Narodzenia to okres kojarzący się z prezentami pod choinką, wspólnym śpiewaniem kolęd i spędzaniem czasu w gronie rodzinnym przy zapachach rozchodzących się z kuchni. Czy można wyobrazić sobie polski stół wigilijny bez maku?
Łatwiej odnieść sukces w przyjaznym środowisku, w którym czujesz się swobodnie i możesz liczyć na życzliwość współpracowników. Zanim powiesz, że w Twoim przypadku jest to trudne, bo szef, (koledzy z zespołu, współpracownicy z innego działu, pani z recepcji - niepotrzebne skreślić) ciągle psują Ci nastrój, zastanów się, co Ty możesz z tym zrobić. Oto kilka wskazówek, które mogą sprawić, że współpracownicy Cię pokochają.
Popularny w rodzimej kuchni czosnek ma wiele prozdrowotnych zalet. Przede wszystkim jest polecany ze względu właściwości wspomagające ochronę przed chorobami i szybsze wyleczenie się z przeziębienia. Okazuje się, że warzywo może być skuteczne w zapobieganiu różnych rodzajów nowotworu.
Majeranek to wieloletnie zioło stosowane na całym świecie w kulinariach i medycynie. Jest uprawiany szczególnie dla zastosowań w kuchni - stanowi składnik mieszanek ziołowych, takich jak zioła prowansalskie i Zahtar (Za`atar), ale wykazuje też dużą skuteczność leczniczą w okreslonych dolegliwościach.
Muzealna impreza plenerowa "Święto Soli" będzie miała miejsce 9 czerwca 2019 r. na dziedzińcach Zamku Żupnego i w Ogrodzie Żupnym w Wieliczce. Tematem przewodnim tegorocznej edycji jest „Sól w kuchni”. Impreza organizowana jest przez Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka po raz siedemnasty.