Liczba wyników: 519
Wraz z nadejściem nowego roku rozpoczął się okres karnawału, a więc czas spotkań towarzyskich i balów. Choć często spożywa się wtedy alkohol, powinni z niego zrezygnować kierowcy – niebezpieczne jest nie tylko prowadzenie auta bezpośrednio po imprezie, ale często także następnego dnia.
Za kilka dni – 11 stycznia obchodzić będziemy Dzień Wegetarian. To święto osób, które świadomie podjęły decyzję o rezygnacji z jedzenia mięsa ze względów etycznych. Z badań Instytutu Badania Opinii Publicznej Homo Homini przeprowadzonych w 2013 roku wynika, że 3,2 procent Polaków to jarosze. Na czym polega dieta i filozofia wegetarian tłumaczy Agnieszka Piskała z programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.
Niska temperatura wbrew powszechnym oczekiwaniom nie służy wielu produktom. Są takie, które wiele tracą na jakości. Właściwe przechowywanie żywności jest szczególnie ważne po okresie świątecznym, gdy na stołach zostaje jeszcze dużo jedzenia. Jak poprawnie układać żywność w lodówce, żeby dłużej zachowała świeżość?
Gdzie wolą mleko od szampana? W którym kraju warto mieć czerwoną bieliznę i spacerować o północy z walizką? Kto się nie myje w pierwszy dzień Nowego Roku? Jak wyglądają noworoczne zwyczaje w różnych miejscach na świecie?
Dużo przygotowań - gotowanie, sprzątanie, zakupy, a wszystko po to, by spędzić Święta jak najpiękniej. Żeby się to udało, i w sferze fizycznej, i psychicznej, warto trzymać się kilku reguł.
Niełatwo jest nie zyskać na wadze w okresie świątecznym. Wszystko dlatego, że w efekcie obfitych zakupów i wielogodzinnych przygotowań „na wyciągnięcie ręki" mamy do dyspozycji wiele smakowitych potraw, którym trudno się oprzeć. Jak przyjemnie spędzić bożonarodzeniowy czas, ale nie zaprzepaścić całorocznych wysiłków utrzymania odpowiedniej wagi? Oto kilka dietetycznych wskazówek.
Tradycyjne polskie święta nie mogą się obyć bez suto zastawionego stołu. Zarówno otaczające nas zewsząd smakołyki jak i zwyczaj rodzinnego biesiadowania przy stole zwykle kończy się dla nas nadprogramowymi kilogramami. Jak więc jeść, by się nie przejeść i nie przytyć? Oto trzy praktyczne porady.
Wieczór wigilijny to w naszej kulturze najbardziej uroczysty wieczór w roku. Na przestrzeni lat obrzędy religijne i zwyczaje ludowe przeplatały się tworząc tradycje, których pochodzenia i znaczenia nie zawsze jesteśmy pewni. Choinka, ilość potraw, samo przygotowanie stołu – wszystko to ma swoją ukrytą symbolikę, która sprawia, że ten wieczór jest jeszcze bardziej magiczny.
Część popularnych obecnie diet skutkuje dość szybką utratą na wadze, ale mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Aby organizm mógł dobrze fizycznie i psychicznie funkcjonować, potrzebuje wielu różnych składników odżywczych, jeśli zaś się je ogranicza, aby schudnąć, można jednocześnie nieświadomie narazić się na problemy zdrowotne, w tym osłabienie poznawcze.
Z raportu Deloitte „Zakupy świąteczne 2018” wynika, że na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia wydamy średnio 1168 zł, z czego same prezenty pochłoną kwotę 532 zł, a produkty spożywcze 511 zł. Te koszty można jednak zmniejszyć, np. planując zakupy z wyprzedzeniem i zamawiając część potrzebnych rzeczy przez Internet. Jak pokazują badania, na tle Europy, to Polacy są najbardziej skłonni do tego, by przekroczyć kwotę, którą przeznaczyli na świąteczne wydatki. Ponad połowa badanych wydaje bowiem więcej o ponad 200 zł, w stosunku do tego, ile planowali. Jak tego uniknąć oraz jak zaplanować i sfinansować zakupy, by nie przywitać Nowego Roku z dziurą w domowym budżecie?