Liczba wyników: 631
Jednym z wielu znanych i cenionych przysmaków na Bliskim Wschodzie jest chałwa. To najsłynniejszy na świecie słodki deser, któremu trudno się oprzeć. Smak chałwy zawdzięczmy połączeniu nasion sezamu z delikatnym karmelem. Pierwotne znaczenie słowa chałwa pochodzi z języka arabskiego i greckiego, w których oznacza nic innego, jak cukierek.
Marzec i kwiecień to te miesiące w roku, kiedy organizm jest szczególnie osłabiony – o objawy przesilenia wiosennego, będącego wynikiem niedoboru witamin, nietrudno. Właśnie w tym czasie potrzebujemy prawdziwego zastrzyku naturalnych składników. Z pomocą przychodzi nam promowana przez gwiazdy fitness – super żywność. Proponujemy ją w wersji po polsku.
Czy próchnicą można zarazić się przez pocałunek? Czy cola rozpuszcza zęby? Rozwiewamy najbardziej popularne wątpliwości związane z higieną i zdrowiem jamy ustnej.
Superfoods działają profilaktycznie i wspomagająco w dietoterapiach. Wiele popularnych produktów spożywczych pomaga zapobiegać różnym schorzeniom i wspomaga ich leczenie. Oto superwłaściwości czosnku, żurawiny, soczewicy, cynamonu i brokułów.
Aż 64% badanych aut wymagało wymiany płynu hamulcowego. W przypadku 40% konieczne było ładowanie lub wymiana akumulatora. Co trzeci samochód miał niewłaściwy poziom ciśnienia w oponach. W co piątym stwierdzono źle ustawione światła. Polscy kierowcy wciąż zaniedbują bieżące czynności związane z utrzymaniem pojazdów, wpływające na stan techniczny ich samochodów – wynika z badań przeprowadzonych w ramach akcji ProfiAuto PitStop.
Temperatura poniżej zera, mroźne podmuchy wiatru i częste przejścia z zimnego do ciepłego pomieszczenia, mogą wywoływać pierwsze objawy przeziębienia i grypy w postaci kataru, bólu głowy, gardła i kaszlu. Najlepiej byłoby wtedy „wyleżeć” przeziębienie w domu, jednak nie zawsze mamy taką możliwość. Zobaczcie więc, jakie naturalne produkty mogą nam pomóc w walce z sezonowym osłabieniem organizmu.
W kiszonych ogórkach – jak we wszystkich kiszonkach – są bakterie kwasu mlekowego. To najpopularniejszy i jeden z najważniejszych probiotyków, czyli dobrych bakterii wspomagających nasz organizm, wzmacniających jego odporność.
Imbir cieszy się coraz większą popularnością wśród Polaków - nie tylko jako aromatyczny dodatek do potraw, ale także jako panaceum na wiele dolegliwości. Ten niepozorny korzeń, dzięki olejkom eterycznym oraz substancjom żywicowym, kryje w sobie wiele prozdrowotnych właściwości – niszczy bakterie, działa przeciwbólowo i rozgrzewająco, a nawet… odchudza!
Kiedy za oknem pojawia się śnieg, deszcz oraz przenikliwy wiatr, to nic tak nie poprawia zimowego nastroju jak kubek gorącej herbaty. Są takie smaki i składniki, które przenoszą nas do czasów dzieciństwa i wprawiają w dobry nastrój.
Wieczór wigilijny to w naszej kulturze najbardziej uroczysty wieczór w roku. Na przestrzeni lat obrzędy religijne i zwyczaje ludowe przeplatały się tworząc tradycje, których pochodzenia i znaczenia nie zawsze jesteśmy pewni. Choinka, ilość potraw, samo przygotowanie stołu – wszystko to ma swoją ukrytą symbolikę, która sprawia, że ten wieczór jest jeszcze bardziej magiczny.