Liczba wyników: 421
Oto dobra wiadomość dla tych, którzy nie potrafią zacząć dnia bez kawy: testy pokazały, że picie większych ilości tego napoju może obniżyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.
Jeśli osoby starsze pozostają aktywne, ich mózgi mają więcej białek, które wzmacniają połączenia między neuronami, co pomaga zachować zdrowe funkcje poznawcze.
Osoby z demencją, w tym z chorobą Alzheimera nierzadko przyjmują leki z grupy inhibitorów cholinesterazy (cholinesterase inhibitor, ChEI), ale farmaceutyki te mogą zwiększać ryzyko nadreaktywnego pęcherza moczowego.
W badaniach na myszach dowiedziono, że podawane do nosa dwie substancje, ryfampicyna i resweratrol, skutecznie zapobiegają demencji.
Wiele osób częściej zapomina wraz z wiekiem, jednak trudno jest stwierdzić, czy te problemy z pamięcią są normalną częścią starzenia się, czy może oznaką choroby. Teraz opracowano prosty, samodzielny test, który pomoże szybciej zidentyfikować wczesne objawy demencji.
Utrata pamięci to cecha charakterystyczna choroby Alzheimera. Poprawa pamięci więc i spowolnienie zaburzeń poznawczych wywołanych przez demencję to wyzwanie dla naukowców poszukujących nowych terapii. Teraz na Uniwersytecie w Rochester odkryto, że octan glatirameru, lek obecnie stosowany w leczeniu pacjentów ze stwardnieniem rozsianym (MS), poprawił pamięć u myszy z chorobą Alzheimera.
Osoby z chorobą Alzheimera lub pokrewną demencją często doświadczają takich symptomów, jak depresja, agresja i lęk. Zazwyczaj objawy te leczy się lekami przeciwpsychotycznymi, przeciwdepresyjnymi i benzodiazepinami, a one nierzadko wywołują skutki uboczne.
Już cztery tygodnie stosowania diety złożonej z wysoko przetworzonej żywności skutkowały silną reakcją zapalną w starzejących mózgach zwierząt, co miało przełożenie na osłabienie pamięci.
Popularna klasa leków przeciwcukrzycowych zwana agonistami GLP-1R może chronić diabetyków przed jaskrą.
Starzenie się odbija się na ciele i umyśle. Przykładowo, w tkance starzejącego się ludzkiego mózgu mogą gromadzić się białka, które są cechą charakterystyczną choroby Alzheimera. Jak się okazuje, sposób odżywiania się może mieć znaczący wpływ na stan możliwości poznawczych.