Liczba wyników: 1099
Zdarza ci się ulegać stereotypom? Z pewnością tak. Wszyscy im od czasu do czasu ulegamy. Dotyczy to także codziennej pielęgnacji. Zwykle nie zastanawiamy się nawet, skąd wzięło się jakieś przekonanie i jeśli nam akurat odpowiada, przyjmujemy je. Takie podejście nie zawsze służy urodzie. Na pewno warto je zmienić.
Choć tradycje wigilijne są na stałe wpisane w święta Bożego Narodzenia, często nie zastanawiamy się nad ich pochodzeniem. Czemu potrawy rybne cieszą się tak dużą popularnością w okresie świątecznym? Skąd 12 potraw na stole? Czy ryba po grecku faktycznie jest grecka? Dlaczego karp uważany jest za symbol Wigilii?
W dzisiejszych czasach wysoki poziom cholesterolu to już choroba cywilizacyjna. Jak jej zapobiegać? Skąd się bierze? Nadmiar cholesterolu we krwi odkładany jest w ścianach tętnic, powodując zwężenia naczyń i tworzenie tzw. blaszek miażdżycowych. Stąd już tylko krok do choroby wieńcowej i zawału serca.
Gdy robimy wywar warzywny, zawsze kupujemy włoszczyznę – choć każde z warzyw wchodzących w jej skład możemy kupić oddzielnie. Jest podstawą bulionu, z którego gotujemy rosół, bazą do zup, sosów i do risotto. Skąd się wzięła włoszczyzna i dlaczego ten zestaw jest tak wyjątkowy?
Wraz z końcem roku piętrzą się wydatki – drożeją rachunki za prąd i ogrzewanie, rosną ceny żywności, wydajemy także więcej z okazji świąt oraz Sylwestra. Skąd i jak wziąć fundusze na tegorocznego Sylwestra, aby uniknąć nadwyrężania portfela radzą eksperci Związku Firm Doradztwa Finansowego.
Wielkość opakowania z przekąską wpływa nie tylko na to, jak szybko, ale także na to, ile się jej zjada. Ponieważ prawie jedna czwarta dziennego spożycia kalorii w Stanach Zjednoczonych pochodzi z przekąsek (w Europie też niemało), dobrze jest rozumieć, w jaki sposób zachowania dotyczące jedzenia wpływają na spożycie kalorii i sodu.
W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności, w tym 2 miliony ton pochodzi tylko z gospodarstw domowych. Często nie zauważamy, jak dużo jedzenia wyrzucamy na co dzień, ponieważ straciło termin ważności lub zepsuło się z powodu nieodpowiednich warunków przechowywania. Jak, zmieniając drobne nawyki i przyzwyczajenia w domu, możemy wpłynąć na zmniejszenie ilości wyrzucanego jedzenia?
160 tys. ton złota już wydobyła ludzkość – szacuje agencja Reutera. Niektórzy twierdzą, że to za mało i złota już wydobyliśmy 2,5 mln ton. Skąd te rozbieżności? Część złota może mieć postać tylko tzw. „papierową”.
Postanowiliście z rodziną wyjechać na wymarzone wakacje. Szukacie więc jak najkorzystniejszej oferty, a że ogranicza was zasobność portfela, cena jest istotnym kryterium wyboru. Warto jednak rozważnie wybierać, bo czasem mocno konkurencyjna cenowo oferta to tylko pozorna oszczędność. Zdradzamy, skąd się biorą wyjątkowo niskie ceny w ofertach wycieczek.
Jednym z najbardziej popularnych warzyw w kuchni orientalnej jest bobik. Jest to odmiana naszego polskiego bobu, różni się jednak wyglądem. Posiada smuklejszy pokrój, jego łodyga jest wyższa, liście są dłuższe, a nasiona występują w czerwonym oraz brunatnym kolorze. Bobik jest rośliną, która pochodzi z Azji Wschodniej. Z powodu dużej ilości białka nazywany jest „mięsem ubogich”.