Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania potrawy gotowane na parze

Liczba wyników: 837

  • Wigilia na polskim stole dawniej i dziś [fot. gina2002, sxc.hu]

    Wigilia na polskim stole dawniej i dziś

    2008-12-23

    Wigilia to dzień, który wrósł mocno w polską tradycję. Nie chodzi tylko o dzielenie się opłatkiem, przystrajanie stołu, czy kupowanie prezentów. Siłą Wigilii jest tak naprawdę wspólna, rodzinna wieczerza i potrawy, które są odmienne w zależności od regionu z którego pochodzimy. Różnice wynikają jednak także z indywidualnych, domowych przyzwyczajeń.

    Tagi: Wigiliajadłospis wigilijnykuchniakuchnia regionalnaBoże Narodzenie

  • Węglowodanowe szaleństwo. Czy od chleba się tyje? [Fot. Aleksey Zakharov - Fotolia.com]

    Węglowodanowe szaleństwo. Czy od chleba się tyje?

    2017-06-27

    Otyłość i nadwaga to obecnie jeden z największych problemów współczesnego świata. Według Światowej Organizacji Zdrowia, co roku przybywa osób cierpiących na te przypadłości. W wielu krajach europejskich, w ciągu ostatnich trzydziestu lat, częstość występowania otyłości i nadwagi zwiększyła się aż trzykrotnie. Tendencje te idą w parze ze stale spadającym spożyciem pieczywa, które często uznawane jest za główną przyczynę tycia. Jakie więc są prawdziwe powody naszych problemów z wagą?

    Tagi: chlebpieczywoweglowodanyotyłośćnadwaga

  • Jakie piwo dobrać do posiłku [fot. Pixabay]

    Jakie piwo dobrać do posiłku

    2015-10-20

    Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków jest coraz bardziej doceniana. Nie wszyscy jednak wiedzą, że różne gatunki alkoholi, między innymi piwa doskonale uzupełnią potrawy i wzbogacą doznania smakowe. Kriek, czy piwa o mocnym aromacie chmielu potrafią zaskoczyć szczególnie w połączeniu z delikatną jagnięciną czy słodkim deserem.

    Tagi: piwokuchniażywieniekulinaria

  • Fosforany w żywności: dlaczego powinniśmy ich unikać? [© FomaA - Fotolia.com]

    Fosforany w żywności: dlaczego powinniśmy ich unikać?

    2016-06-20

    Soczyste szynki o pięknej różowej barwie, kruche kiełbasy i połyskujące schaby to częsty i kuszący widok na sklepowych półkach. Nie zawsze jednak apetyczny wygląd wędlin idzie w parze ze zdrowym i naturalnym produktem. Na rynku dostępne są różnego rodzaju wyroby wędliniarskie, które swoje pozorne walory zawdzięczają dużej ilości sztucznych dodatków i konserwantów. Fosforany, bo w dużej mierze o nich tu mowa, nie pozostają jednak obojętne dla naszego organizmu. Dlaczego powinniśmy unikać żywności, która posiada je w składzie?

    Tagi: żywnośćmięsowędlinyfosforany

  • Jak nie przytyć w okresie świątecznym? Trzeba pić Yerba mate lub kawę [fot. collage Senior.pl]

    Jak nie przytyć w okresie świątecznym? Trzeba pić Yerba mate lub kawę

    2019-12-27

    Trudno jest nie folgować sobie dietetycznie w okresie świąteczno-noworocznym, wszak na niektóre potrawy i ciasta czeka się cały rok. Równocześnie jednak nikt przy tej okazji nie chce przytyć. Da się pogodzić te dwie tendencje? Okazuje się, że yerba mate i kawa mogą ograniczyć nagromadzanie się tłuszczu.

    Tagi: kofeinakawayerba mateodchudzanietłuszczBoże Narodzenie

  • Deser z... grilla [Fot. homydesign - Fotolia.com]

    Deser z... grilla

    2018-04-26

    Kiedy zabieramy się do organizacji spotkania przy grillu to pierwsze potrawy, które przychodzą nam na myśl to karkówki, burgery oraz inne, głównie mięsne menu. Grill daje nam jednak możliwość wykonania wielu, także tych bezmięsnych dań. Mało popularne, natomiast niezwykle aromatyczne i smaczne są owoce z rusztu, które możemy podać na deser.

    Tagi: grilldeserananasbrzoskwinia

  • Pasta tahini: z czym to się je [Fot. nata_vkusidey - Fotolia.com]

    Pasta tahini: z czym to się je

    2018-06-24

    Kuchenne upodobania Polaków od jakiegoś czasu rozszerzają się o potrawy i składniki pochodzące z Bliskiego Wschodu. Coraz częściej można spotkać połączenia tradycyjnych receptur z orientalnymi dodatkami, które mają wyjątkowo intensywny smak i aromat. Jednym z nich jest pasta tahini. Z czym można ją podawać i do jakich potraw dodawać?

    Tagi: cieciorkatahinisezam

  • Jak "przetrwać" święta w dobrym zdrowiu

    2010-12-22

    Gwiazdka to dla wielu najprzyjemniejszy czas w roku. Charakterystyczny klimat tworzony przez śnieg, dekoracje i poczucie wyjątkowości czasu odczuwają zarówno osoby religijne, jak i te słabiej związane z Kościołem. Jednakże towarzyszące celebrowaniu Świąt liczne potrawy i napoje oraz nasze przyzwyczajenia (przesiadywanie za stołem przez długie godziny) mogą nam zaszkodzić, w efekcie zamiast wypoczynku i mile spędzonego czasu, możemy zmagać się z różnymi dolegliwościami. Oto kilka wskazówek lekarzy, jak zapobiec niedyspozycjom.

    Tagi: Boże Narodzeniedietaprzeziębienie

  • Otyłość drogą do cukrzycy. Chroń się - schudnij [©  ratmaner - Fotolia.com]

    Otyłość drogą do cukrzycy. Chroń się - schudnij

    2016-04-05

    Pokonaj cukrzycę! – to hasło tegorocznego Światowego Dnia Zdrowia. Według analizy Komitetu Zdrowia Publicznego PAN w Polsce jest 2,73 mln diabetyków . Natomiast WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) oszacowała, że do 2030 roku cukrzyca stanie się siódmą najczęściej występującą przyczyną zgonów na świecie. Choroba ta często idzie w parze z otyłością, dlatego warto podejmować temat m.in. odpowiedniego żywienia. Jak nie dać się pokonać nadwadze i otyłości? Jak nie dopuścić do rozwoju cukrzycy?

    Tagi: cukrzycaotyłośćodchudzanie

  • Święta na świecie. Kulinarne zwyczaje świąteczne w innych krajach [Fot. gannamartysheva - Fotolia.com]

    Święta na świecie. Kulinarne zwyczaje świąteczne w innych krajach

    2017-12-26

    Co kraj, to obyczaj. Stare, ludowe porzekadło możemy odnieść również do celebrowania świąt Bożego Narodzenia. Zastanawialiście się kiedyś, jakie potrawy królują na wigilijnych stołach w innych częściach świata? Dlaczego tradycja przechowuje pamięć o określonych potrawach bożonarodzeniowych? Zapraszamy na kulinarną podróż dookoła świata.

    Tagi: Świętadietażywieniezwyczaje świąteczne

  • Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20