Liczba wyników: 2751
Nadeszło lato, a wraz z nim czas wysokich temperatur, które sprzyjają niestety rozwojowi bakterii i szybkiemu psuciu się żywności. Zepsute produkty mogą być przyczyną wielu chorób, warto więc zadbać o odpowiednie warunki przechowywania zakupów spożywczych. Co zrobić, by nasza wędlina jak najdłużej nadawała się do spożycia? Podajemy kilka istotnych porad, które pomogą nam sprawić, by produkty mięsne jak najdłużej zachowały świeżość i pyszny smak.
Wiadomo, że latem trzeba dużo pić, bo jest gorąco. Ale jesień i zima to sezon grzewczy, powietrze w domu jest suche, w biurze – jeszcze bardziej, bo cały czas chodzi klimatyzacja. Trzeba się więc nawadniać, a sposobem na to jest nie tylko woda. W przeciętnej diecie około 20% płynów dostarczamy sobie w postaci produktów stałych i półpłynnych. Spośród nich najwięcej wody zawierają warzywa, owoce oraz przetwory mleczne. Jakie produkty najlepiej pomogą nam nawodnić organizm?
Zimą może być trudniej utrzymać dietetyczną zasadę jedzenia warzyw i owoców pięć razy dziennie, dlatego że produkty te nie są ani tak liczne, ani tak tanie, jak w innych porach roku. W każdym razie warto sięgnąć po to, co jest popularne w danym sezonie - kapusta, brukselka, buraki, borówki i klementynki - wszystkie te produkty, według nowych badań przeprowadzonych w Szwecji, mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu u kobiet, także u pacjentek z chorobami układu krążenia.
Jedną z witamin, które powinny zawierać spożywane przez bas produkty jest witamina B6.
Produkty zwierające witaminę D, a więc ryby i przetwory mleczne powinny stanowić stały element jadłospisu starszych osób.
Coraz częściej alergolodzy polecają osobom dorosłym hipoalergiczne produkty, powszechnie stosowane w pielęgnacji dzieci ze skłonnością do alergii.
Dotychczas zjawisko utleniania uważne było za szkodliwe dla zdrowia, stąd przekonanie, iż do codziennego jadłospisu należy wprowadzić produkty bogate w przeciwutleniacze. Czy rzeczywiście?
Jedna z mieszkanek Singapuru wpadła na dobry pomysł na biznes - projektuje i sprzedaje bieliznę dla kobiet dojrzałych. Jak się okazuje, popyt na tego rodzaju produkty jest duży.
Pogorszenie zdolności koncentracji i pamięci spowodowane jest w znacznej mierze przez czynniki zewnętrzne, często ignorowane, takie jak zanieczyszczone powietrze, skażona woda czy chemicznie konserwowane produkty spożywcze.
Główny Inspektor Farmaceutyczny wydal decyzje wstrzymujące w obrocie na terenie całego kraju wszystkie produkty lecznicze stosowane u ludzi, zawierające substancję czynną "sybutramina".
Zanieczyszczenie powietrza osłabia korzyści z aktywności fizycznej