Liczba wyników: 236
Członkowie Polskiej Akademii Filmowej przygotowali wstępną listę tytułów kandydujących do nagród Polskiej Akademii Filmowej. Nominowane filmy oraz ich twórcy będą ubiegać się o Polskie Nagrody Filmowe Orły 2016.
W piątek, 18 grudnia 2015 roku, o godz. 17.00, we włocławskim Muzeum Etnograficznym odbędzie się wernisaż wystawy czasowej pt. „Zapomniany świat. Olędrzy w krajobrazie i kulturze”. Ekspozycja poświęcona jest tzw. olędrom — osadnikom pochodzącym z terenu dzisiejszej Holandii i Niemiec, którzy przybyli do Polski w 1. poł. XVI w.
W grudniu świąteczna gorączka dopada wielu z nas. Widać ją po zakupowym szale, dzierganych swetrach z podobizną Świętego Mikołaja lub Rudolfa oraz wszechobecnymi piernikami. O tym, że zbliża się Boże Narodzenie, informują otaczające nas dekoracje na ulicach, w biurach oraz galeriach. A jak Polacy przygotowują na ten wyjątkowy czas swoje mieszkania?
Chirurgia plastyczna, medycyna rodzinna, szpitalny oddział ratunkowy, kardiochirurgia, kardiologia, pediatria, ginekologia i położnictwo – na tych oddziałach pracują bohaterowie nowego serialu dokumentalnego TVP1 „Młodzi lekarze”. 10-odcinkowy cykl TVP1 będzie emitować co tydzień, od 3 stycznia 2016 roku.
27 listopada ukaże się płyta "W poszukiwaniu dróg - nowe i stare kolędy" Zbigniewa Preisnera.
Wiele jest miejsc w Europie, które choć piękne latem, to właśnie jesienią pokazują swoje najbardziej urokliwe oblicze. Feeria dziesiątek odcieni żółci, pomarańczy i czerwieni sprawia, że Ci, którzy poczekali z urlopem do października nie pożałują swojej decyzji, a niezwykłe widoki zrekompensują im spadające temperatury. Sporo przy tym również zaoszczędzą, gdyż ceny noclegów spadają w miesiącach jesiennych średnio o 25%. Poniżej prezentujemy subiektywne zestawienie zakątków Europy piękniejących jesienią.
W ostatnich czasach przyprawa kurkuma (znana jako składnik curry) staje się coraz szerzej polecana, bo jest bardzo zdrowa i smaczna. Nawet koncerny farmaceutyczne zaczęły ją dokładniej badać uważając, że może być przydatna do produkcji leków lub suplementów. Poza kulinarnymi zastosowaniami w istocie można jej użyć do różnych innych celów.
W literaturze poświęconej żywności oraz żywieniu antyoksydanty i wolne rodniki odmieniane są przez wszystkie przypadki. Mimo tego niewiele osób potrafi wyjaśnić, skąd się biorą i jaką rolę spełniają w organizmie.
Są tanie, powszechne, zdrowe i smaczne, więc stanowią składnik wielu popularnych w Polsce dań - buraki mają wiele ważnych wartości odżywczych. Ich użyteczność okazuje się szeroka, mogą być „lekiem" na różne problemy zdrowotne i dobrym kosmetykiem.
W organizmie gromadzą się toksyny i inne substancje, które wpływają na pogorszenie samopoczucia, a z czasem mogą też prowadzić do różnych dolegliwości. Nasze ciało oczyszcza się samo, ale warto mu czasem dopomóc w tym procesie. Zobacz, co jeść w tym celu.