Liczba wyników: 349
Wakacyjna atmosfera, relaks, wysokie temperatury i słońce… Powrót do prozy codziennego życia po udanym urlopie to nie lada wyzwanie. Podpowiadamy, co zrobić, by z energią i entuzjazmem powrócić do rytmu wyznaczanego przez pracę zawodową i domowe obowiązki.
Chociaż utrata włosów wydaje się problemem typowo męskim, to zmaga się z nim także wiele kobiet. Lekarze wymieniają dziś nawet 21 najczęstszych przyczyn łysienia u kobiet, wliczając w to m.in. choroby tarczycy, nadmiar witaminy A, ciążę, a nawet depresję.
Wirusowe zapalenia wątroby nadal stanowią ogromne wyzwanie dla zdrowia publicznego. Z powodu zapaleń wątroby oraz powikłań zakażenia - marskości wątroby lub nowotworu - co roku umiera około 1,4 mln osób na świecie. Światowa Organizacja Zdrowia postawiła sobie za cel zmniejszenie tej liczby do poziomu 400 tys. rocznie przed 2030 rokiem. Niestety o swojej chorobie wie mniej niż 5% zakażonych, dlatego jednym z pierwszych kroków, jakie warto podjąć, jest diagnostyka osób z grup ryzyka.
Jest jednym z podstawowych składników naszej diety. Bez względu na to, czy się odchudzasz, czy trenujesz przed ważnym maratonem lub po prostu chcesz się zdrowo odżywiać. Chleb to produkt, z którego nie powinniśmy rezygnować. Dostarcza bowiem do organizmu niezbędne składniki, dzięki którym jesteśmy pełni energii i mamy dobry humor. Jak to działa?
Jesteś tym, co jesz – to powiedzenie równie dobrze sprawdza się w kwestii włosów. Aby rosły, były mocne i lśniące, potrzebują wielu witamin i składników mineralnych. Gdy ich zabraknie w codziennej diecie, organizm w pierwszej kolejności zareaguje pogorszeniem ich wyglądu oraz wypadaniem, ponieważ z punktu widzenia przetrwania, są najmniej kluczowe. Czego nie powinno nam zabraknąć, by włosy były w dobrej kondycji?
Szparagi przez lata uznawano za wykwintne, lecz ekskluzywne warzywo. Polacy jednak z roku na rok coraz bardziej doceniają ich niepowtarzalny smak, a przede wszystkim wartości odżywcze.
Do niedawna uważana jedynie za przysmak wegetarian i wegan, teraz święci triumfy nie tylko jako wartościowy zamiennik mięsa, ale także składnik diety każdego, kto dba o zdrowie. Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski – nazw tej rośliny jest wiele, podobnie jak wiele dobrego może ona przynieść naszemu zdrowiu.
Moda lubi powracać – również ta kulinarna. Amarantus, komosa ryżowa, kamut to tylko nieliczne przykłady na to, że lubimy wracać do przeszłości. Dziś starożytne odmiany zbóż przeżywają swój renesans i ponownie pojawiają się na naszych talerzach. Co odróżnia je od popularnych gatunków ? Czy warto dodawać je do codziennych posiłków?
Zgodnie z wynikami badania przeprowadzonego przez GFK w 2016 roku, aż 98 proc. Polaków odczuwa stres, z czego co piąty Polak ma z nim do czynienia codziennie. Nadmierny stres przekłada się na złe samopoczucie, kłótnie z bliskimi oraz problemy zdrowotne. Wśród wielu sposobów na ukojenie nerwów, można wymienić jeden, dość nieoczywisty – czyli odpowiednią dietę.
Niewielkie, słodko-cierpkie owoce żurawiny jeszcze do niedawna traktowane były nieco po macoszemu, stanowiąc najmniej atrakcyjny składnik tak zwanych „mieszanek studenckich”. Ich cudowne, prozdrowotne własności odkryte zostały jednak na nowo sprawiając, że żurawina okrzyknięta została „bombą o uzdrawiającej mocy”.