Liczba wyników: 3577
Jedzenie w stylu śródziemnomorskim zmniejsza uszkodzenie małych naczyń krwionośnych w mózgu, wynika z nowego badania.
Nowe badanie po raz kolejny pokazuje korzyści zdrowej diety. Okazuje się, że zbilansowany sposób jedzenia obniża ryzyko zaćmy u starszych kobiet.
Piękna i gładka skóra jest marzeniem chyba każdej kobiety, zwłaszcza jeśli przekroczyła już 40 czy 50 lat i upływ czasu jest coraz bardziej widoczny na jej twarzy. Kobiety, ale także coraz częściej mężczyźni używają drogich kremów przeciwzmarszczkowych i stosują przeróżne kuracje, które mają poprawić wygląd skóry i sprawić, że będziemy wyglądać młodziej.
Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, pełnowartościowe białko, witaminy A, D, E i z grupy B, a także jod, selen czy fluor. Dlatego też, rekomenduje się, by pojawiały się one w naszym menu 2-3 razy w tygodniu.
Metod na zwalczanie tzw. pomarańczowej skórki jest wiele – począwszy od regularnych ćwiczeń, picie dużej ilości wody, czy też stosowanie diety bogatej w białko, a ubogiej w węglowodany. Zdarza się jednak, że pomimo odpowiedniej diety i aktywnego trybu życia cellulit nie odpuszcza.
Jedzenie zgodnie z rekomendacjami specjalistów pomaga w kontrolowaniu wielu chorób i może zmniejszyć konieczność zażywania leków.
1000 kalorii, kopenhaska, Atkinsa, Dukana, Kwaśniewskiego... - co łączy te wszystkie diety? Każda z nich miała szczyt popularności. Każda była "w pewnym sensie" skuteczna. Ale żadnej nie można nazwać zdrową.
Kobiety po siedemdziesiątce mogą przedłużyć swoje życie dzięki spożywaniu dużych ilości warzyw i owoców, a także regularnym ćwiczeniom. Takie wnioski płyną z badań opublikowanych w Journal of the American Geriatrics Society, które zostały przeprowadzone przez uczonych z John Hopkins University i University of Michigan.
Przed wiekami rozkoszował się nimi sam rzymski wódz Juliusz Cezar. Dziś możemy je kupić równiutko ułożone w pęczkach na straganach lub sklepowych półkach. Białe, zielone lub fioletowe – zwracają naszą uwagę. Szparagi! Warto po nie sięgnąć i to właśnie teraz! Dlaczego? Przedstawiamy kilka powodów.
Menu nowoczesnego człowieka to przemyślana i zrównoważona kombinacja wszystkich potrzebnych organizmowi składników. Ryby posiadają ich tak wiele, że powinny stać się stałym komponentem naszego jadłospisu.